30 Haziran 2010

ALİ NAZİK TARİFİ


MALZEMELER
  • 2 adet patlıcan
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 3-4 diş sarımsak
        Üzeri için
  • 3 yemek kaşığı kıyma
  • 1 domates
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 2 adet sivri biber
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 5-6 dal maydanoz
Sosu için
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım yemek kaşığı salça
YAPILIŞI
  1. Patlıcanlar közlenir kabukları soyulur ince ince kıyılır. ( soyulan kabukların içlerini bıçak ile sıyırıp patlıcanlara ilave edebilirsiniz).
  2. Tereyağı tavaya alınır eritilir, kıyma ve  ince ince doğranmış soğan, biber,  domates eklenir kavrulur. Salça ilave edilir biraz daha kavrulur. Ocaktan aldıktan sonra kıyılmış maydanoz ilave edilir karıştırılır.
  3. Sarımsak tuz ile havanelinde ezilir süzme yoğurda konulur karıştırılır. Kıyılmış patlıcanlar eklenir karıştırılır servis tabağına alınır düzeltilir. Üzerine hazırladığımız harç yayılır.
  4. Yarım yemek kaşığı tereyağında salça kavrulur harcın üzerine dökülür maydanoz yaprakları ile süslenir.
Afiyet olsun...

PATATES BÖREĞİ

MALZEMELER
  • 1 kg patates
  • 2 adet soğan
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • Maydanoz, dereotu
  • 1 çay kaşığı karabiber, pul biber
YAPILIŞI
  1. Soğanlar rendelenir, patatesler çiğ olarak küp küp doğranır. Başka bir kapta yumurta, yoğurt, un kabartma tozu çırpılır. Bütün malzemeler karıştırılır.
  2. Yağlanmış küçük tepsiye dökülür üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun...

28 Haziran 2010

YAYLA ÇORBASI

MALZEMELER:
  • 6 su bardağı su (et suyu veya 1 adet bulyon)
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım kibrit kutusu kadar tereyağ (tereyağ, sıvıyağ)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Pirinç ayıklanıp yıkanır, kaynamakta olan et suyuna konulur ve  iyice haşlanır.
  2. Yoğurt, un ve yumurta çarpılıp, kaynamakta olan çorba suyu ile sulandırılır.
  3. Kaynamakta olan pirince katılıp ateş hafifletilir.
  4. Tuz, kuru nane, karabiber serpilip 1-2 dakika daha kaynatılır. Ocaktan alınır. Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür. 
Afiyet olsun...

KISA BİLGİ:
  1. Pirinç karbonhidrat değeri en yüksek bir hububattır.
  2. Tansiyonu yüksek olanlar ekmek yerine her öğün 2 yemek kaşığı haşlanmış pirinç yiyebilirler. (yağsız ve tuzsuz)
  3. Haşlanmış pirinç üreyi düşürür, ishallerde iyileşme sağlar.

27 Haziran 2010

Elma Püreli Kek

Elma Püreli Kek

Malzemeler:
  • 5 yumurta,
  • 1,5  su bardağı toz şeker.
  • 1 su bardağı ceviz veya fındık
  • 1 su bardağı elma rendesi, ( ekşi elma tavsiye ederim)
  • 1,75 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 tatlı kaşığı tarçın 
  • 1 fiske tuz
  • 3-4 damla limon suyu
  • 26 cm çapında kek kalıbı
Yapılışı:
  1. Şeker ile yumurtalar 10 dakika çırpılır.
  2. Orta rendelenmiş elmalar, ceviz ve tarçın ayrı bir kapta karıştırılır, çırpılmış karışıma ilave edilir tahta kaşık veya spatula ile karıştırılır. Elenmiş un ve diğer malzemeler eklenerek karıştırmaya devam edilir.( kabartma tozunun üzerine bir kaç damla limon suyu damlatılır)
  3. Karışımı ortası delik yağlanmış ve unlamış kek kalıbına dökülür. 180 derece fırında 40-45 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine tarçınlı veya vanilyalı dekor şeker elenir veya çikolata sosu dökerek süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun...


KISA BİLGİ: Kek ve kurabiye yaparken fırınımızın kapağını 15 dakikadan önce açmayalım. Hamurumuz kabarmaz. Kekinizin pişip pişmediğini, içine kürdan batırarak anlayabiliriz. Hamur kürdana yapışmıyor ise kekimiz pişmiş demektir.

HAYDARİ TARİFİ

MALZEMELER:
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 3 çorba kaşığı beyaz peynir
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Üzerine serpmek için kırmızı toz biber
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz
YAPILIŞI:
Sarımsak tuz ile ezilir süzme yoğut ile karıştırılır. Ezilmiş peynir ve diğer malzemeler ilave edilir güzelce karıştırılır. Düz bir tabağa alınır  üzeri düzeltilir kırmızı biber ile süslenir.

PEYNİRLİ OMLET ( 1 kişilik)


MALZEMELER:
  • 2 yumurta
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1 kibrit kutusu kadar peynir
  • Yarım kibrit kutusu kadar tereyağ (2 yemek kaşığı sıvıyağ)
YAPILIŞI:
  1. Yıkanıp doğranmış maydanaoz yaprakları ile yumurta iyice çırpılır.
  2. Tava yağsız ısıtılır sonra yağ konulur ve yağ tavada eritilir,  tava sağa sola oynatılarak yağın tavaya yayılması sağlanır.
  3. Yağ kızmaya başlayınca maydanozlu yumurta dökülüp spatula yardımı ile hafif müdahale ederek  omletin tavaya yapışmaması  ve pişmesi sağlanır. Bu arada omletin üzerine çatal ile ezilmiş peynir konulur. Yumurta katılaşıp peynir hafif sulu iken omlet ikiye katlanır yarım ay şekli verilir. Servis tabağına alınır.
Afiyet olsun...

NOT: Yukarıdaki omletin içine hangi malzemeyi koyarsanız omlet onun adını alır. ( Patatesli, kaşarlı, sucuklu, mantarlı v.s).

KURU KÖFTE

MALZEMELER :
  • 500 gr köftelik kıyma 
  • 3 dilim bayat ekmek içi ( ufalanmış )
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 Yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kimyon,  karabiber, pul biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • Arzu ederseniz yarım demet  maydanoz
  • Tuz
YAPILIŞI :
  1. Kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak  ( soğan ile sarımsağı birlikte robotta çekebilirsiniz  ) ıslatılıp sıkılmış ekmek ve diğer malzemeler ile karıştırılıp iyice yoğurulur .
  2. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp uzun veya yassı köfteler yapılır.
  3. Kızgın yağda kızartılır .
Afiyet Olsun ...


NOT: Izgara köfte yapılırken ekmek konmaz veya çok az konur . Yumuşak olması için yoğururken 2 kaşık zeytinyağı ilave edilir .

26 Haziran 2010

ZEYTİNYAĞLI YAZ TÜRLÜSÜ


Sebze ve meyveler ne kadar çiğ ve taze yenirse faydaları da o kadar çok oluyor.

Eski insanların sağlıklı ve uzun yaşamış olmalarının sebeplerinden biri de, yiyeceklerini çiğ yemiş olmaları. Sebze ve meyveyi az yiyenlerde çeşitli hastalıklar daha çok görülüyor ve bunlar cılız, boysuz, dayanıksız ve kısa ömürlü oluyor.

MALZEMELER:
  • 1 adet patlıcan
  • 1 adet kabak
  • 1 adet patates
  • 3-4 adet sivri biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4-5 diş sarımsak
  • 3 domates
  • Yarım temek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Patlıcanların kabukları şerit şerit soyulur uzunlamasına 4 parçaya bölünür ve 1 cm eninde kesilir tuzlu suya atılır.
  2. Kabaklar kazınır patlıcanları kestiğimiz şekilde kesilir. Patatesler küçük küçük,  sarımsaklar ince ince doğranır. Biberlerin tohumları temizlenir iri doğranır. 
  3. Yemeklik doğranmış soğanlar zeytinyağında hafif kavrulur, soyulmuş ve küçük doğranmış domatesler, salça ve toz biber ilave edilir 3-4 dakika daha kavrulur.
  4. Hazırlanmış diğer sebzeler katılır kısık ateşte 10 dakika kavrulur. Üzerini kaplayacak kadar sıcak su konulur kısık ateşte pişirilir.
Afiyet olsun...

NOT: Bütün sebzeleri tencereye koyup çiğden pişirebilirsiniz. Düdüklü tencerede  pişirecekseniz buharlaşma az olacağından daha az su konulur.

ÇİNGENE SALATASI (lorlu - çökelekli salata)


Ege bölgesine ait kahvaltılık salata. Diğer bölgelerin bildiğini zannetmiyorum.:( Yaz kahvaltılarının vazgeçilmezi. Sayemde Istanbul , Bolu ve Samsun ' da da benimsenmeye başladı:) Lor peyniri veya çökelek yerine beyaz peynir de koyabilirsiniz. Ana malzemeleri bunlar, siz başka başka salata malzemeleri de ilave edebilirsiniz. Miktarlarını yazmadım siz kolayca ayarlayabilirsiniz.

 MALZEMELER
  • Lor peyniri
  • Domates
  • Yeşil biber
  • Maydanoz
  • Sızma zeytinyağ
  • Limon
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Domatesler arzuya göre soyulur küçük küçük doğranır. Biberlerin tohumları temizlenir ince ince doğranır iri kıyılmış maydanozlar ile domateslere ilave edilir. 
  2. Zeytinyağı, limon suyu ve tuz eklenerek karıştırılır. Hepsi bu kadar nefis salatanız hazır.
Afiyet olsun...

25 Haziran 2010

ÇUBUK MAKARNA TARİFİ ( domates-salça soslu)


MALZEMELER :
  • Yarım paket çubuk makarna
  • 2 domates rendesi
  • Yarım kaşık biber salçası
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı fesleğen ( koymayabilirsiniz )
  • Yarım demet dereotu ve maydanoz
  • Tuz
YAPILIŞI :
  1. Makarna yaklaşık 15 dakika tuzlu suda haşlanır. soğuk sudan geçirilir ve süzülür.
  2. Makarnamızın sosu için : Küçük bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı konulur , ince doğranmış sarımsak , rendelenmiş domates ilave edilir domateslerin suyu azalıncaya kadar kadar kavrulur. Salça , fesleğen ve tuz eklenir bir iki kez çevrilir ocaktan alınır .
  3. Sudan geçirdiğimiz makarnalar tekrar aynı tencereye alınır iki yemek kaşığı zeytinyağı ile ısıtılacak kadar ocakda tutulur .
  4. Tabaklara alındıktan sonra üzerine sosumuzdan yeterince konulur kıyılmış dereotu ve maydanoz ile süslenir .
Afiyet Olsun ...

NOT: Makarnayı su şekildede yapabiliriz : Aynı sosu makarnayı haşladığımız tencerede hazırladıktan sonra,  sudan geçirip süzdürdüğümüz makarnalar ilave edilir karıştırılır , makarnamız ısındıktan sonra ocaktan alınır.





24 Haziran 2010

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


Enginar, içerdiği ciarin adlı etkili madde ile karaciğer ve safra kesemizi destekleyen bir besindir. Safra salgılarını artırmakta ve sindirimi kolaylaştırmaktadır. Enginar, kandaki yağ ve kolesterol düzeylerini düşürmektedir Enginar, güçlü bir idrar söktürücüdür: Böbreklerin çalışmasını düzenlemekte ve bedendeki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırmaktadır. Enginar ayrıca, içerdiği inülin adlı maddeyle, geleneksel olarak seker hastalarına tavsiye edilen bir besindir: Bu tür nişasta olan bu madde, sindirilmeye dirençlidir. Ve kandaki şeker düzeyini düşürür. Bütün bu etkileri sağlamak üzere enginarın tazesinin ya da konservesinin bol bol yenilmesi öğütlenmektedir.

MALZEMELER:
  • 8 adet enginar
  • 1 soğan
  • 1 havuç
  • 1 patates
  • 1 çay bardağı iç bezelye
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet limon
  • 1 tutam dereotu
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Derin bir kaba limonlu su hazırlanır.
  2. Enginarlar çanaklarının tam dibinden kesilerek ser kabukları sıyırılıp alınır. Ortalarındaki mor ve tüylü kısımlar kaşıkla kazınarak temizlenir kararmaması için.( beyaz etli kısım kalacak, yeşil kısımları kalırsa sert olduğu için hoş olmaz) tuz ve limon ile ovulup limonlu suyun içine atılır. 
  3. Bir başka tencerede zeytin yağ ile ince doğranmış soğanlar hafif sarartılır, bezelye, küçük küp küp doğranmış havuç ve patatesler eklenir biraz daha kavrulur. Tuz ve şeker ilave edilerek karıştırılır, üzerine enginarlar ters konarak yerleştirilir.
  4. 2 su bardağı limonlu sıcak su eklenir kısık ateşte suyu çekinceye kadar pişirilir. ( arada su ekleyebilirsiniz) 
  5. Enginarlar tencereden alınır servis tabağına çukur kısımları yukarıda olacak şekilde dizilir. Çukur kısımları tencerede kalan sebze karışımı ile doldurulur. Üzeri dere otu ile süslenerek soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun...

NOT: Marketlerde satılan hazır enginar kullanabilirsiniz. Enginarlar kavanozdan çıkarılır yıkanır limonlu suya atılır. Devamı için yukarıdaki işlemler aynen yapılır.

MOZAİK ( PİRAMİT) PASTA


Oğlumun en çok sevdiği pastadır. Kendisi Istanbul da şu an( öğrenci). Hayırlısı ile yarın gelecek inşallah . Gelmeden oğlumun hoşlanabileceği ne yapayım diye düşünürken aklıma çok sevdiği piramit pasta geldi ve hemen yapmaya koyuldum. Yapmışken sizlerede tarifini yazayım dedim. Şimdiden herkeze afiyet olsun.:) 

MALZEMELER:
  • 2 paket pötibör bisküvi  ( 175 gr x2 adet)
  • 1 yumurta ( isteğe bağlı, koymayabilirsiniz)
  • 1 su bardağından biraz az şeker ( 200 ml )
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
YAPILIŞI:
  1. Bisküviler geniş bir kabın içerisine  ufak ufak kırılır.
  2. Ayrı bir kabın içerisinde yumurta, kakao ve şeker birlikte çırpılır üzerine süt ve vanilya ilave edilir iyice karıştırılır. Kırılmış bisküvilere dökülür  tahta kaşık veya spatula ile ezmeden güzelce karışmaları sağlanır.
  3. Düz bir tepsiye alüminyum folyo serilir üzerine karışım dökülür. İki uzun kenarı kaldırılır ve elimizle yanlarından baskı yaparak  pastamıza piramit şekli verilir. Son şekline karar verdikten sonra alüminyum folyo pastamıza sarılır buzdolabına konulur. 4-5 saat bekletilir arzu edilirse hindisten cevizi ile süslenir dilimlenerek servis yapılır. Benim tavsiyem bir gün dolapta bekletildikten sonra servis yapılması:)
Afiyet olsun...

23 Haziran 2010

KÖPOĞLU SALATASI (közlenmiş patlıcan salatası)


MALZEMELER:
  • 3 adet patlıcan
  • 3 adet kırmızı dolmalık biber
  • 3 adet domates
  • 4 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sızma zeytin yağ
  • 4-5 dal maydanoz
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Patlıcanlar ve biberler közlenir, soyulur, ezilmeden bir kaba doğranır. ( Ben közleme işini ocakta teflon tavada yapıyorum). Soyulmuş domatesler küp küp doğranır patlıcan ve biberlere ilave edilir.
  2. Sarımsaklar havanda tuz ile ezilir bir kaseye veya bardağa alınır limon suyu ve sızma zeytinyağ ilave edilerek karıştırılır.
  3. Elde ettiğimiz bu sos patlıcan biber ve domates karışımına dökülerek tekrar karıştırılır. Üzeri kıyılmış maydanoz ile süslenir. Dolapda soğuduktan sonra servis yapılır.
Afiyet olsun...

NOT: Patlıcan ve biberleri közleyip soyduktan sonra  bütün olarak buzdolabı poşetine koyup,  kışın kullanmak üzere dondurucuda saklayabilirsiniz.

22 Haziran 2010

PATLICAN OTURTMA (patlıcan musakka)


Patlıcan yemeğini çoğumuz severiz. Ben,  patlıcanı kış sebzesi olsa diye düşünürüm. Genelde patlıcanın kızartılarak yapılan yemekleri lezzetli oluyor. Böyle oluncada yaz için biraz ağır oluyor. Ben de patlıcan yemeğini hafif olması için harcını  hiç yağ koymadan yapıyorum. :)

MALZEMELER:
  • 5 adet patlıcan
  • 200 gr kıyma
  • 2 adet soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 3 sivri biber
  • 2 domates
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur. Enine bir parmak genişiliğinde doğranıp tuzlu suda yarım saat bekletilir. Sudan sıkarak çıkarılıp yağda altlı üstlü kızartılır. Yemeğin yapılacağı tencereye patlıcanlar dizilir.
  2. Diğer tarafta yemeklik doğranmış soğan, sarımsak ve biberler  kıyma ile birlikte yağsız kavrulur. Soyulup küp doğranmış domates ile salça eklenir biraz daha kavrulur. Tuz, karabiber, kekik ve kimyon ilave edilip bir iki karıştırdıktan sonra ocaktan alınır.
  3. Tencerede dizilmiş olan kızarmış patlıcanların üzerine dökülerek yayılır. Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su konularak 10 dakika kısık ateşte pişirilir. Ocaktan alınır üzerine doğranmış maydanozlar serpilir.
Afiyet olsun...

 NOT: Patlıcanlar doğranmadan kızartılıp içine harç konularak yapılırsa "patlıcan karnıyarık"  olur.

21 Haziran 2010

SEMİZOTU SALATASI


Çok besleyici olan semizotu demir ve C vitamini bakımından zengindir. Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.

MALZEMELER:
  • 1 bağ semizotu
  • Yarım kg süzme yoğurt
  • 3-4 diş sarımsak
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Semiz otları bol suda yıkanır yaprakları ve nazik dalları alınarak doğranır.
  2. Sarımsak havanda tuz ile ezilir süzme yoğurt ile karıştırılır,  doğranmış semizotuna eklenir ( 1-2 yemek kaşığı sızma zeytin yağı da ilave edebilirsiniz) tekrar karıştırılır.
  3. Servis tabağına alınır üzeri kaşık ile düzleştirilir ve pul biber serpilerek süslenir.
Afiyet olsun...

KAYISI REÇELİ (kızılcık, erik, şeftali)


MALZEMELER:
  • 1 kg kaysı
  • 8 su bardağı şeker (200 ml)
  • Kayısı çekirdeği
  • 1 limon suyu
YAPILIŞI:
  1. Kayısılar yıkanıp bölünmeden çekirdekleri çıkartılır veya dilimlenir. Kayısıların çekirdekleri kırılıp soyulur.
  2. Şeker 3 bardak su ile kaynatılıp iyice koyulaştırılır.
  3. Hazırlanan kayısılar ve soyulmuş çekirdek içleri ilave edilip yavaş yavaş kaynatılır. Ateş kapatılıp bir gün suyunda bekletilir. Sulanmışsa biraz daha kaynatılıp limon suyu ilave edilir. Ilınıca önce taneleri kavanoza konur sonra suyu ilave edilir.
NOT:
  1. Kayısılar şurubunda bir taşım kaynatıldıktan sonra limon suyu katılıp cam bir kaba alınır. Üzerine tülbent veya uygun cam levha ile kapatılıp güneşde kıvamı koyulaştırılır.
  2. Kızılcık, erik, şeftalini   reçelini de aynı şekilde yapıabilirsiniz. Yalnız şeftali sert olmalı, dilimlenip kabukları soyulmalıdır.
KISA BİLGİ:
  1. Erik bağırsakları yumuşatır.
  2. Şeftalinin çiçek ve yaprakları kaynatılarak içilirse barsak solucanları düşer.

20 Haziran 2010

Kabak Mücveri


MALZEMELER:
  • 4 orta boy kabak
  • 1 orta boy soğan veya 4-5 adet yeşil soğan,
  • 4 çorba kaşığı un,
  • 2-3 sivri biber,
  • 3 yumurta,
  • Yarım demet maydanoz,
  • Yarım demet dereotu,
  • Tuz, karabiber,
  • 1 paketten biraz az kabartma tozu,
  • Kızartmak için 1 su bardağı sıvı yağ,
YAPILIŞI:
  1. Kabakları yıkayıp dış kısmını kazıdıktan sonra orta rende ile rendelenir ve suyu süzülür.
  2. Doğranmış soğan, biber, maydanoz, dereotu, tuz, karabiber, yumurta ve un konup karıştırılır.
  3. Kızgın yağa kaşık kaşık birer cm ara ile tavaya dökülüp iki tarafı  kızartılır.
  4. Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır. Ilık olarak sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

NOT:
  1. Mücver yağda kızartıldığı gibi, yağlanmış fırın tepsisine dökülür, fırında da pişirilir ve kesilerek servis yapılır.
  2. Mücveri, kabak yerine rendelenmiş patates ve ince doğranarak az haşlanmış pırasa ile de yapabilirsiniz.

Kırmızı Erik Şurubu


Yazın sıcak günlerinde annemin ( eşimin annesinin) dolabından eksik etmediği ve her ziyaret edişimizde mutlaka ikram ettiği , sonradan benimde sık sık yaptığım, yapılışı son derece kolay ve sağlıklı erik şurubunun tarifini veriyorum.  Ölçüleri arzunuza göre eksiltip artırabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 1 kg olgunlaşmış kırmızı erik
  • 2-3 su bardağı şeker
  • 8 su bardağı su
Yapılışı:

 Erikler yıkanır su ve şeker ilave edilerek uygun tencerede erikler eriyinceye kadar kaynatılır. ( ben düdüklü tencerede 20 dakika kaynattım). Soğuduktan sonra temiz tülbent veya tel süzgeşten geçirilerek sürahi veya cam kavanoza alınır. Buzdolabında soğutulduktan sonra soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun...

KREPLİ MANTARLI TAVUK


KREPLİ MANTARLI TAVUK



Krep malzemesi:
  • 1 yumurta,
  • 2,5 su bardağı süt,
  • 2 su bardağı un,
  • 1 çay kaşığı tuz,
  • 1/4 çay bardağı sıvı yağ,
İçinin malzemesi:
  • 400 gr tavuk göğüs eti,
  • 300 gr mantar,
  • 1 kutu krema,
  • Tuz, karabiber, köri,
YAPILIŞI:
  1. Krep malzemelerini derin bir kaba koyalım ve mikserle pütürlü olmaması için iyice çırpalım. .
  2. Ocağımızın büyük kısmını açalım , teflon tavayı kızdıralım az miktarda yağ koyalım, yağı tavaya yayalım ve bir kepçe hamuru tavaya dökelim. Dairesel hareketle tavayı hafif sallayarak hamurumuzun yuvarlak yayılmasını sağlayalım.
  3. Tava sallandığında krepimiz tavadan ayrılıyorsa krep ters çevirilir ( krepin kenarını spatula ile kaldırarak tavadan ayırabilirsiniz) diğer yüzü de pişirilir. 2-3 krepten sonra gerektiğinde yağ koyalım. Tüm hamur bitene kadar bu işlemler tekrarlanır. ( 10 adet krep çıkıyor benim tava ile)
  4. Tavuk etini ve mantarları yıkayıp ( mantarları limonlu suda bekletirseniz kararmasını engellemiş oluruz) kuş başı doğrayalım. yayvan bir tencerede birlikte pişmeye bırakalım. Malzememiz pişip suyu azaldığında , tuz, karabiber, köri ve kremamızı ilave edip 5-6 dakika daha pişirelim. Kremamız sulu kalsın.
  5. Tüm kreplerimizin içine bu harcımızdan koyup rulo yapalım , açılmaması için üzerine 2 kürdan saplayalım. Bu şekilde de servis yapabiliriz, Ya da borcama dizelim, kalan suyu üzerine döküp az miktarda kaşar rendeleyip fırında ısıtabiliriz.
Afiyet olsun...

NOT: Tavuk ile mantarı krepsiz olarak da servis yapabiliriz. Çok nefis oluyor.

ISPANAKLI GÜL BÖREK


MALZEMELER:
  • 4 adet yufka
  • Yarım kg ıspanağın yaprağı (kök ve sapları yemek yapınız)
  • Yarım kg lor peyniri
  • 1 soğan
  • 1 patates
  • Yarım çay bardağı zeytin yağ
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz
Harç için:
  • 1 su bardağı süt veya yoğurt ( yarı yarıya karışımda olabilir)
  • 0,75 su bardağı zeytin yağ
  • 2 yumurta
YAPILIŞI:
  1. Ispanaklar bol suda yıkanır, temizlenir, yarım cm eninde doğranır ve süzdürülür.
  2. Doğranmış ıspanaklara lor peyniri, rendelenmiş veya robotta birlikte doğranmış patates ve soğan, yarım çay bardağı zeytin yağ, karabiber, pul biber,  tuz ilave edilir. Elimizle hafif hafif ovuşturarak karıştırılır. 
  3. Bir kabın içinde yumurta, süt, yoğurt ve yağ iyice çırpılır.
  4. 4 adet yufka açılıp üst üste serilir önce ortadan ikiye kesilir,  kesilen iki parça üst üste konur. 
  5. Daha sonra üçgen şeklinde 3 parçaya kesilir, kesilen parçaların hepsi tekrar üst, üste konur. ( 24 adet üçgen kesilmiş yufkamız olacak).
  6. Bütün üçgen yufkalara tek, tek sırasıyla bir yemek kaşığı yumurta, süt ve yoğurt karışımı sürülür, uzun kenarlarına yeterince ıspanaklı karışım konur ve fazla gevşek olmadan sarılır. Sonra bir ucundan tutup gül şeklinde döndürülür son ucu gülün alt kısmına sokturulup saklanır, yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye fazla sıkıştırmadan sıra, sıra dizilir.
  7. Üzerlerine harcımızdan sürülerek  susam ve çörek otu serpilir  200 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun...

19 Haziran 2010

MİDYE DOLMASI

MALZEMELER:
  • 30-35 tane iri siyah midye
  • Her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç
  • 5-6 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1,5 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın, şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 limon suyu
  • Yarım demet maydanoz, dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Midyelerin temizlenmesi:
  • 30-35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1-2 saat bırakılır. Sonra bıçak ile kazınarak yıkanır.
  • Midyelerin düz tarafına bıçak sokularak (kabuğun hava alması sağlanarak kabuklar açtırılır) kitap gibi açtırılır, iki kapak el ile ek yerinden hafifce döndürülür sonra normal haline getirilir. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır.
YAPILIŞI:
  1. Soğanlar çok ince doğranır veya rendelenir, fıstıkla beraber fıstıklar pembeleşene kadar zeytinyağında kavrulur.
  2. Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp 1-2 dakika daha kavurulur. İki bardak sıcak su ilave edilir orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 10-15 dakika kapak kapalı olarak demlendirilir.
  3. İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, karabiber, tarçın, temizlenmiş üzüm, şeker, tuz, limon suyu konup karıştırılır.
  4. Hazırlanan iç midyelere  sıkıca doldurulup tekrar kapatılır.
  5. Tencereye yerleştirilip 2 su bardağı sıcak su konur. Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşde pişirilir.
  6. Kapak aralanarak soğutulur. Arzu edilirse parlak olması için midyeler birer birer silinip zeytin yağı sürülür.
  7. Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir.
Afiyet olsun...

18 Haziran 2010

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI


 MALZEMELER:
  • 1 bağ deniz börülcesi
  • 1 limon suyu
  • Yarım çaybardağı sızma zeytinyağ
  • 3-4 diş sarımsak
YAPILIŞI:
  1. Deniz börülcesi bol suda yıkanır tencereye alınır, börülce ile aynı hizada su eklenerek yaklaşık 10 dakika haşlanır. (daha fazla haşlamayın, biraz diri kalmaları gerekiyor). Ocak kapatılır  tuzunun gitmesi için haşlama suyunun içinde 10 dakika kadar bekletilir. Deniz kıyısında yetiştiği için tuzludur. Daha sonra süzülür ve yıkanarak tekrar süzdürülür.
  2. Deniz börülcesinin içinde sert dallar olduğundan yenen kısımlar bu dallardan sıyrılarak alınır tabağa yerleştirilir. ( resimde göründüğü gibi) 
  3. Sarımsak ezilir limon suyu ve sızma zeytinyağı ile karıştırılıp börülcenin üzerine dökülerek karıştırılır.Tuz kullanmayın kendi tuzu yeterli olacaktır.

Afiyet olsun..

FIRINDA LIGHT SEBZELİ TAVUK ( 6 kişilik)


MALZEMELER:
  • 6 adet kemiksiz tavuk incik ( kemiksiz tavuk ızgara but )
  • 1 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı soya sosu ( koymayabilirsiniz de)
  •  1 paket kremalı mantar çorbası
YAPILIŞI:
  1. Tavuk etleri kuşbaşı doğranır ve borcama yayılır.
  2. Havuç, patates ve kabak rendenin orta büyüklükteki kısmı ile rendelenir. Rendelenmiş sebzeye kremalı mantar çorbası ilave edir ve iyice karıştırılır. Borcamdaki tavuk etlerinin üzerine eşit olarak düzgünce yayılır.
  3. Borcamın üzeri alüminyum folyo ile kaplanır  220 derece ısıtılmış fırında tavuk etleri pişinceye kadar yaklaşık 20 dk pişirilir.
  4. Daha sonra alüminyum folyo borcamın üzerinden kaldırılır (bu işlem fırının dışında yapılır) tekrar fırına sürülür ve  üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir
Afiyet olsun....

NOT: Alüminyum folyo yerine borcamın kapağını da kapatabilirsiniz.

17 Haziran 2010

YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK TARİFİ (AFYON YÖRESİ)

MALZEMELER:
  • 4 adet hazır yufka
  • 1,5 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 orta boy soğan
  • Yarım çay bardağı zeytin yağ
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz
Ara malzemesi:
  • 1,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı zeytin yağ
Üzeri için: 1 yumurta sarısı, susam, çörek otu

YAPILIŞI:
  1. Mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlanır süzülür.
  2. Yarım çay bardağı zeytinyağında rendelenmiş soğan hafif kavrulur süzülmüş mercimek ilave edilir 2-3 dakika kavrulur. Soğuduktan sonra maydanoz, karabiber ve tuz ilave edilir karıştırılır.
  3. Bir yufka ortadan ikiye kesilir üzerine süt ve yağ karışımı sürülür, ikinci yarım yufka üzerine serilir aynı karışımdan tekrar sürülür. Yufkanın uzun kenarına iç malzemeden konulur fazla sıkı olmayacak şekilde rulo yapılır. 10 cm uzunluğunda kesilir, diğer yufkalara da aynı işlem yapılır yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
  4. Üzerine yumurta sarısı sürülür arzuya göre susam ve çörek otu serpilir, 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
         Afiyet olsun...

16 Haziran 2010

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

MALZEMELER:
  • 1 bardak kırmızı mercimek
  • 6-7 bardak su (et suyu veya 1 paket bulyon)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ veya 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 orta boy soğan
  • 1 orta boy patates
  • 1 orta boy havuç
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı köri (istenirse)
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Çorba tenceresine su konulur ve  ocağın altı açılır.
  2. Soğan, patates , sarımsak ve  havuç blendırda iri parçalanır veya küçük küçük doğranır tencereye alınır. Mercimek yıkanır, süzülür ve tencereye ilave edilir.
  3. Zeytinyağı, köri ve tuz ilave edilirek karıştırılır. 
  4. Malzemeler kaynayıp köpüğü sönünce kapak kapatılır 20 dk pişirilir.
  5. Piştikten sonra blendırdan geçirilir. ( Tel süzgeçten de geçirebilirsiniz) Servis tenceresine alınır.
Tabaklara servis yaptıktan sonra arzu eden nane, karabiber, pul biber ve kimyon karışımından elde edilen baharatı çorbanın üzerine ekebilir.Çorbamıza limon sıkmayı unutmayalım.:)
KISA NOT: Çorbanızın kıvamı az olursa,  iki yemek kaşığı unu kavurun çorbanıza ekleyin bir iki dakika kaynatın. Pütürlerini gidermek için blendırdan geçirin.

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

MALZEMELER:
  • 10 bardak et suyu ( normal su , 1 paket bulyon)
  • 1,5 bardak kırmızı mercimek
  • 1 adet patates
  • 1 soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yamak kaşığı yağ
  • 1 yumurta sarısı
  • Tuz, kırmızı biber
  • 1 bardak süt
YAPILIŞI:
  1. Mercimek yıkanır, patates soyulup rendelenir.
  2. Soğan çorba tenceresine rendelenir. Yağ ile pembeleştirilir. Un katılıp biraz daha kavrulur.
  3. Et suyu ve hazırlanan mercimek, rendelenmiş patates katılıp, iyice pişinceye kadar kaynatılır. Blendırdan veya tel süzgeçten geçirilir.
  4. Yumurta sarısı ile süt çatalla çırpılır, çorba sofraya alınmadan 10 dakika önce çorbaya ilave edilip karıştırılır. Tuz atılır ateş kapatılır.
  5. Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.
KISA BİLGİ: Çorbalara terbiye üç şekilde katılır.
  1. Yumurta sarısı- süt karışımı
  2. Yumurta sarısı- limon suyu karışımı
  3. Yumurta sarısı- limon suyu-un karışımı

15 Haziran 2010

Havuçlu Kek Tarifi


MALZEMELER:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ ( çiçekyağı ve zeytinyağını karıştırabilirsiniz)
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı un
  • 2 su bardağı ince rendelenmiş havuç ( 3 büyük veya 4 orta boy havuç)
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 2-3 damla limon suyu
  • 1 fiske tuz
  • 1 paket kabartma tozu
YAPILIŞI:
  1. Ortası delik yuvarlak kek kalıbı yağlanır, unlanır.
  2. Havuçlar kazınıp ince rendelenir, ceviz iri dövülür.
  3. Yumurtalar ile şeker 10 dakika çırpılır. Sıvı yağ, rendelenmiş havuç, dövülmüş ceviz, tarçın, kabartma tozu ( kabartma tozunun üzerine bir kaç limon suyu damlatılır), ve bir fiske tuz konur, tahta kaşık veya spatula ile karıştırılr.
  4. Elenmiş un ilave edilir karıştırılır.
  5. Kalıba boşaltılıp 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir.
  6. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis tabağına yerleştirilir.
  7. Üzerini 1 paket dekor şeker ( vanilyalı veya tarçınlı arzunuza göre) ile veya eritilmiş bitter çukulata ile süsleyebilirsiniz. 

NOT: Ölçü olarak kullandığınız bardağın büyüklüğü önemli değil. Bir bardak seçin ölçü olarak aynısını kullanın. Kekin piştiğini keke kürdan batırarak anlayabiliriz. Kürdan batırdığımızda kürdana hamur yapışmıyor ise kekimiz pişmiş demektir. Fırınımızın kapağını 15 dakikadan önce kesinlikle açmayalım. Hamurumuz kabarmaz.

13 Haziran 2010

ZEYTİNYAĞLI TAZE BARBUNYA YEMEĞİ


MALZEMELER:
  • 1 kg taze barbunya (Ayıklandıktan sonra 500 gr kalıyor)
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ (5 yemek kaşığı)
  • 3 diş sarımsak
  • 2 domates
  • 1 kırmızı biber veya 2 sivri biber
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Maydanoz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz
YAPILIŞI:
  • Barbunyalarıın içi çıkarılır, yıkanır. Tencereye alınır üzerini geçecek kadar su eklenir 15 dakika haşlanır suyu süzülür ve yıkanır. Haşlama suyu içinde bırakmayın  (haşlama işini barbunyaların beyazlaması için yapıyoruz)
  • Yemeklik doğranmış soğanlar ve küçük doğranmış biberler zeytinyağında 5-6 dakika kavurulur. Kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış domatesler, biber salçası katılır bir iki çevrilir. Şeker, barbunyalar ve ince ince doğranmış sarımsaklar ilave edilir, kısık ateşte arasıra karıştırarak 10 dakika kadar kavurulur.
  • Domateslerin saldığı suyun miktarına göre 1-1,5 bardak sıcak su ekleyin ve barbunyalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Yemeğin tuzunu pişmesine yakın ilave edin. ( Sonradan ilave edilen tuzun vücuttan atılımı daha kolay olur)
  • Ocaktan alın, iri doğranmış maydanozları serpin, tencerenin kapağını aralayarak soğutun. Kurumaması ve karamaması için.
        Afiyet olsun...

Antep Ezmesi Tarifi (ACILI EZME)




Malzemeler:
  • Maydanoz,
  • 1 kuru soğan,
  • 2 domates,
  • 2 biber (kırmızı veya yeşil biber ),
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 1 çay kaşığı , karabiber, kekik, pul biber , nane , reyhan (fesleğen), tuz,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 dilim bayat ekmek içi, 
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytin yağı, 
  • Limon suyu,
Yapılışı:
 Bütün malzemeler blendırdan geçirilir. (Miktarları isteğe göre arttırıp azaltılabilir).
Nefis ezmeniz hazır.
Afiyet Olsun...

12 Haziran 2010

FIRINDA PATATES KÖFTE


MALZEMELER:

          Köfte için:
  • 500 gr köftelik kıyma
  • 3 dilim bayat ekmek içi (ufalanmış)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı kimyon, karabiber, pul biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • Arzu ederseniz bir avuç maydanoz
  • Tuz
     Patates için:
  • 5 adet orta boy patates
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, pul biber, kekik
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
     Sosu için:
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yeşil biber
YAPILIŞI:
  1. Soğan rendelenir ( soğan ile sarımsağı birlikte robotta  çekebilirsiniz) sarımsak ezilir ve diğer malzemeler ile karıştırılıp iyice yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp avuç içinde oval hafif yassı köfteler yapılır.
  2. Patatesler soyulur,  arzuya göre dilimlenir, yıkanır ve süzülür bir kaba alınır. Sıvıyağ, karabiber, pul biber, kekik ve tuz ilave edilir karıştırılır. Fırın kabına dökülerek eşit şekilde düzgünce yayılır. 220 derece ısıtılmış fırında pembeleştirilir. Fırından çıkarılır.
  3. Tepsinin üzerine köfteler yerleştirilir, salçalı su dökülür tekrar fırına sürülür. (biberleri daha sonra koyunuz) Köfteler piştikten sonra fırından çıkarılır ve servis yapıılır.
        Afiyet olsun...

TAZE BÖRÜLCE SALATASI


MALZEMELER:
  • 500 gr taze börülce
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağ
  • 1 limon suyu
  • 3-4 diş sarımsak
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Börülcelerin her iki ucu bıçak ile kesilir daha sonra yine bıçak ile  ikiye veya üçe bölünür yıkanır. Tencereye alınır, börülce ile aynı seviyede olacak şekilde su eklenir. 15-20 dakika haşlanır, süzülür, soğutulur. Servis tabağına alınır.
  2. Bir kapda sarımsak, limon suyu, zeytinyağ ve tuz karıştırılıp börülcelerin üzerine dökülür. Karıştılır ve servis yapılır.
         Afiyet olsun...

10 Haziran 2010

ÇİLEK REÇELİ

MALZEMELER:
  • 1 kg çilek
  • 1 kg şeker
  • 1/2 limon suyu
YAPILIŞI:
  1. Çilekler kumlarının gitmesi için bol suda bekleterek birkaç kere yıkanır.
  2. Çöplerinden ayıklanarak tencereye bir kat çilek, bir kat şeker koyarak yerleştirilir ve bir gece bekletilir.
  3. Ağır ateşte köpükleri alarak 25 dakika kaynatılır. Limon suyu ilave edlir 5 dakika daha kaynatılır.
  4. Ateşten alınarak geniş tepsiye konulur. Üzeri uygun cam levha veya temiz tülbent ile örtülür. Güneşde kıvamı gelinceye kadar 1-2 gün arasıra karıştırılarak bekletilir.
  5. Kıvamına gelince kavanozlara boşaltılır.
        Afiyet olsun...
      
NOT: Güneşte bekletmek istemezseniz, ateşte biraz daha rengi koyu pembe olana kadar kaynatılır.

MERCİMEKLİ KÖFTE TARİFİ

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek (200 ml)
  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı  zeytinyağ
  • Yarım demet maydanoz, dereotu
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • 6-7 taze soğan
  • Arzuya göre pul biber
  • 2-3 çay kaşığı kimyon
  • 2-3 çay kaşığı karabiber
  • 5 su bardağı su
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Mercimek ayıklanıp yıkanır 5 bardak sıcak su ilave edilir, haşlanır. ( suyunu fazla çekmesin köfteler kuru kalır). Bulgur geniş bir kaba alınır üzerine mercimek ilave edilip  karıştırılır. Üzeri uygun kapak, tepsi veya alüminyum folyo ile kapatılır  35-40 dk bekletilir.
  2. Soğan ince doğranıp yağda hafifçe pembeleştirilir. 
  3. Taze soğan, dereotu, maydanoz temizlenip ince doğranır.
  4. Bulgur kabarınca, kavrulmuş soğan, tuz, karabiber, kimyon, salça konulur ve iyice yoğrulur.
  5. Son olarak hazırlanan yeşillikler ilave edilip karıştırılır. Avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapılır.
  6. Tabağa dizilir. Marul ile servis yapılır.
         Afiyet olsun...
NOT: Mercimek kuvvetli ve sindirimi kolay bir bitkisel proteindir.

09 Haziran 2010

ETLİ BİBER DOLMASI ( 4 kişilik)

ETLİ BİBER DOLMASI

MALZEMELER :
  • 250 gr kıyma,
  • 8 yemek kaşığı pirinç her bibere 1 yemek kaşığı pirinç hesaplanır,
  • 1 soğan,
  • Yarım demet maydanoz , dereotu,
  • 2 tatlı kaşığı kuru nene veya 1 avuç taze nane, 
  • 1 domates,
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası,
  • 4 Yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1 Tatlı kaşığı karabiber,
  • Tuz,
YAPILIŞI :
  1. Biberler yıkanır , içi çıkarılır ve kurulanır. Tencerede hafif kızartılır .
  2. Soğan, maydanoz, dereotu, nane, küçük doğranmış domates, yıkanmış pirinç, tuz, karabiber , kıyma ve yağ ilave edilir yoğrulur
  3. Hazırlanan harç ile biberler doldurulur, tencereye dizilir. Yarım yemek kaşığı salça ile hazırlanmış salçalı su ilave edilip kısık ateşte pişirilir. Gerekirse pişerken sıcak su ilave edilir .
Afiyet Olsun ...

NOT: Biberleri kızartmadan da yapabilirsiniz . İkisinin lezzeti farklı oluyor . Arzu ederseniz uzerine sarımsaklı limon suyu dökebilirsiniz .

TRAMİSU TARİFİ


MALZEMELER

Pandispanya kek için: ( Hazır pasta altlığı kullanabilirsiniz)
  • 4 yumurta
  • 3,5 kahve fincanı un
  • 4 kahve fincanı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kakao
Kreması için:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 çorba kaşığı un (tepeleme)
  • 1 paket (200 gr) labne peyniri
  • 1 paket vanilya
Pandispanyayı ıslatmak için:
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı nestcafe
  • 1 yemek kaşığı şeker
YAPILIŞI:
  1. Yumurta ve şeker mikser ile 15 dakika çırpılır. Daha sonra  kakao, vanilya  ve un birlikte elenir  karışıma eklenir, tahta kaşık ile homojen oluncaya kadar karıştırılır.
  2. Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kek kalıbına  hamur dökülür. 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişirilir. Fırından çıktıktan sonra soğumaya bırakılır ve soğuduktan sonra ortadan ikiye yatay olarak kesilir.
  3. Bu arada kreması hazırlanır. Süt, şeker ve un ocak üstünde devamlı karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir vanilya katılır. Ocaktan aldıktan sonra 1 paket labne peyniri eklenir ve iyice çırpılarak krema hazırlanır.
  4. Ilık suyun içine nestcafe ve şeker konulup karıştırılır. kekin yarısı bir tabağa alınır neskafe ile ıslatılır üzerine kremanın yarısı sürülür. İkinci kek üzerine konulup yine neskafe karışımı ile ıslatılır üzerine kalan krema sürülür ve buzdolabında 4-5 saat bekletilir. Dolaptan çıkarıldığında üzerine  kakao elenir ve dilimlenerek servis yapılır.
        Afiyet olsun...

08 Haziran 2010

BİSKÜVİLİ LOKUM (Belma' nın tarifi)


MALZEMELER:
  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı un (200 ml )
  • 1 su bardağı şeker
  • 100 gr margarin
  • 1 paket çifte kavrulmuş pötibör bisküvi
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • Muz veya şeftali
YAPILIŞI
  1. Bisküvi ile kakao birlikte robotta iyice çekilir, toz haline getirilir. Kare fırın tepsisini kaplayacak şekilde eşit  yayılır.
  2. Tencerede yağ eridikten sonra un eklenip hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Şeker, un ve süt ilave edilir muhallebi kıvamında pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra vanilya ilave edilir ve en az 15 dakika mikserle çırpılır.
  3. Muhallebimiz kakao bisküvi karışımı serilmiş tepsiye ileri geri haraketler ile yavaş yavaş dökülerek düzgün şekilde yayılır. (Gerekirse ıslak kaşık ile üzeri düzlenir).Buzdolabında 2-3 saat bekletilir.
  4. Tepsideki malzeme 10-12 cm uzunlığunda şeritler halinde kesilir. ( Tepsi uzunluğuna göre şerit enlerini siz ayarlayın ) Bir muz uzunlamasına 4 parçaya bölünür, bölünmüş bir parçası  şerit boyuna göre kesilir.
  5. Kesilien muz şeritin kenarına yakın konulur,yavaşca  muhallebi ile birlikte bir tur döndürülür, turun bittiği yerden kesilir. Servis tabağına yerleştirilir.Tepsideki malzeme bitinceye kadar devam edilir. 
         Afiyet olsun...

06 Haziran 2010

SİGARA BÖREĞİ


Sigara böreğini ailece çok sevmemize rağmen nedense yapmak pek aklıma gelmiyordu. Ben de bu nedenle bir kolayını buldum. Sigara böreklerini sarıp buzdolabı poşetinde  dondurucuya koyuyorum, böylece gözümün önünde oluyor ve sık, sık yapıyorum. Sigara böreklerimi 1 yufkayı 8 ila 12 parçaya bölerek yapıyorum.Siz 16 eşit parçaya bölerek de yapabilirsiniz. Böreğin içine koyabileceğiniz bir kaç seçenek sunuyorum. Lor,  beyaz peynir,   çökelek bunlardan herhangi birisi ile yapabilirsiniz.

MALZEMELER:
  • 3 adet yufka
  • 250 gr lor  
  • Yarım demet maydanoz
  • Arzu ederseniz pul biber
  • 2 su bardağı sıvı yağ, (kızartmak için)
YAPILIŞI:
  1. Maydanozları yıkadıktan sonra ince, ince kıyın lorun içine katın. Lorun tuzunu kontrol edin ondan sonra az ise tuz koyabilirsiniz. Bir güzel çatal ile karıştırın
  2. Yufkaları önce 4 e sonrada her bir parçayı 3 e kesin. 12 parça oluyor. Hepsini üst üste koyun sarması daha rahat oluyor.
  3. Parçaların geniş tarafına  1 tatlı kaşığı içimizden koyup yanlarını içe katlayın fazla sıkı olmadan sarın. Sonuna doğru 3 cm lik kısmını suya batırın ve sarma işini bitirin. 
  4. Kızgın yağda hafif pembe kızartın, ve sıcak sıcak servis yapın.
           Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...