30 Eylül 2010

BROKOLİ SALATASI VE BROKOLİNİN FAYDALARI

BROKOLİ SALATASI
Brokoli memleketimize son bir kaç yıldan beri girmiş bir sebzedir. Brokoli her insanın mutfağından sağlığına taşıyabileceği ve hazırlanması en kolay bir sebzedir. Prostatit ve iyi huylu prostat büyümesi sorunlarına karşı doğal bir yardımcıdır.
Brokoli glukozinolatlar, Indoller, Sülforafen, C vitamini, beta-karoten,selenyum, Ditiyoltiyonlar, Quersetin gibi maddeler içerir.
BROKOLİ VE FAYDALARI 
Prostat ve meme kanserine yönelik koruyucu özelliği bulunan sulforafen vardır.
Idrar yolları enfeksiyonu için yararlıdır.
Antibiyotik niteliğe sahip olan brokoli prostat enfeksiyonuna yönelik etkilidir.
Antibiyotikler bağışıklık sistemini zayıflatıcı etkide bulunmasına rağmen brokoli hem antibiyotik özelliği göstermekte hem de bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Amerika da yapılan bir araştırmaya göre brokolide yer alan sülforapan maddesi Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının hasarının engellenmesinde etkinliği bulunmaktadır.
Amerika da ki Roswell Park Kanser Enstitüsünün yapmış olduğu araştırma brokolinin çig tüketiminin akciğer kanseri olasılığını %20 ila % 55 arasında düşürmektedir.
Sulforafan içeren brokoli kullanımının ülserin en önemli sebebi olan helikobakter pilori enfeksiyonuna karşı koruma sağlayabileceği belirtilmiştir.
Warwick Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre brokolide bulunan sulforafen şeker hastalığının sebep olduğu kalp damarlarındaki hasarın yok edilmesini sağlayabilecek özeliktedir.
Katarakt riskini azaltır.
Havuçtan daha çok beta karoten içerir . B1 ve C vitamini kalsiyum, selenyum ve potasyum açısından da zengindir.
Güneşten zarar gören cildin onarılmasında brokolinin içerdiği Sulforafan etkinligi vardır

MALZEMELER:
  • Yarım kg brokoli,
  • 1 limon suyu,
  • 3-4 diş sarımsak,
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Brokoli yıkanır buharda veya az su ile haşlanır. Su ile haşlanır ise süzülür servis tabağına alınır, soğumaya bırakılır. ( haşlama suyunu dökmeyip içebilirsiniz)
  2. Soyulmuş sarımsaklar tuz ile ezilir, 1 limon suyu ve sızma zeytinyağı ilave edilir, karıştırılır.
  3. Servis tabağındaki haşlanmış brokolinin üzerine gezdirilerek dökülür.
Afiyet olsun...

29 Eylül 2010

KÖZLENMİŞ PATLICAN İLE KARNIYARIK YEMEĞİ

PATLICAN KARNIYARIK

Patlıcanın kızartarak yapılan  yemekleri çok lezzetli oluyor fakat kızartıldıklarından dolayı biraz ağır oluyor. O yüzden daha hafif olsun diyenlere, patlıcanları közledikten sonra yemeği yapmalarını öneririm. Ben daha çok patlıcanları közlenmiş şekli ile kullanıyorum. Tercih sizin. Deneyin beğeneceksiniz...

MALZEMELER:
  • 6 adet küçük patlıcan
  • 250 gr kıyma,
  • 1 tahta kaşığı zeytinyağı,
  • 1 adet soğan
  • 2 adet sivri yeşil biber,
  • 1-2 adet domates,
  • 2 tatlı kaşığı salça, (1 tatlı kaşığı pişirme suyunda kullanılacak)
  • 2-3 diş sarımsak,
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon,
  • 1 avuç maydanoz.
YAPILIŞI:
  • Patlıcanlar fırında veya ocakta közlenir, kabukları soyulur yayvan tencereye yerleştirilir.
  • İnce doğranmış soğan, biber yağ ile birlikte hafif öldirülür,  kıyma eklenir kavrulur. Soyulup doğranmış domates,  ince doğranmış sarımsak ve salça ilave edilerek birlikte biraz daha kavrulur.
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon ve kıyılmış maydanoz eklenir karıştırılır ocaktan alınır.
  • Patlıcanlar ortadan boydan boya açılarak harç ile doldurulur.
  • İçini hazırladığımız harç tenceresini yıkamadan içinde 1 tatlı kaşığı salça az su ile sulandırılır tencereye dökülür. 10 dakika kadar kısık ateşte pişirilir.
Afiyet olsun...

28 Eylül 2010

BROKOLİ ÇORBASI

BROKOLİ ÇORBASI

MALZEMELER:
  • Yarım kg brokoli,
  • 1 patates,
  • 1 havuç,
  • 2 su bardağı süt,
  • 2 yemek kaşığı un,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Brokoli yıkanır temizlenir bir tencereye alınır, üzerine küçük doğranmış patates ve havuç konulur üzerini geçecek kadar su eklenerek haşlanır. (Haşlama suyunun bir kısmı ayırılır.) sebzeler bilendir ile ezilir.
  2. Başka bir tencerede tereyağı eritilir un ilave edilerek un hafif pembe kavrulur. Bilendırdan geçirilen sebze azar azar ilave edilir. Topaklanma oldu ise tekrar bilendir  ile ezilir. Tuz ve 2 su bardağı süt eklenir kıvamı koyu ise ayırdığımız haşlama suyundan ilave edilir. Kaynamaya başladığında ocaktan alınır.
Afiyet olsun...

27 Eylül 2010

TAZE BÖRÜLCE SALATASI

TAZE BÖRÜLCE SALATASI

MALZEMELER:
  • Yarım kg taze börülce,
  • 1 adet kuru soğan,
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
  • 1 limon suyu,
  • 4-5 diş sarımsak,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Börülceler ayıklanır yıkanır uzun olanları ortadan ikiye kesilir.
  2. Tencereye alınır börülce ile aynı seviyede su konulur, haşlanır, süzülür, soğumaya bırakılır. (fazla haşlanmaz biraz diri kalsınlar).
  3. Diğer tarafta soğanlar piyazlık doğranır börülceye katılır.
  4. Sarımsak tuz ile ezilir buna bir limon suyu ve sızma zeytinyağı eklenip çırpılarak sos hazırlanır,
  5.  Hazırlanan sos börülceye gezdirilerek dökülür ve servis yapılır.

25 Eylül 2010

ELMA TATLISI

ELMA TATLISI

MALZEMELER:
  • 4 adet sert elma,
  • 1 çay bardağı şeker,
  • Su,
  • İri dövülmüş ceviz,
  • 1 tatlı kaşığı tarçın,
Krema Malzemesi,
  • Yarım kg süt,
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası,
  • 1 yemek kaşığı un,
  • Yarım su bardağı şeker,
  • 1 paket vanilya,
YAPILIŞI:
  1. Elmalar soyulur içleri elma çıkaracağı veya kabak oyacağı yardımı ile oyulur. (Çekirdek kısımları çıkarılır,elmalar bütün kalacak). Soyulan ve oyulan elmalar kararmaması için limonlu suya atılır.
  2. Elmalar tencereye dizilir, içleri şeker ile doldurulur, üzerlerine şeker serpilir. Tencereye elmaların yarısına gelecek kadar su ilave edilerek kısık ateşte elmalar haşlanır. Elmalar ters döndürülerek birazda öyle pişirilir. Çatal ile sık sık kontrol edlir, pişmişlerse suyu süzdürülerek servis tabağına alınır. ( Elmalar fazla haşlanmaz, parçalanabilirler.)
  3. Elmaların içleri ceviz ve tarçın karışımı ile doldurulur.
  4. Diğer tarafta koyu bir krema hazırlanır.
  5. Elmaların üzerine yayılır, tarçın serpilir, ılık veya soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun...

24 Eylül 2010

KATIKLI KURU YARMA-GÖCE TARHANA ÇORBASI


 MALZEMELER:

  • 5-6 adet kuru tarhana,
  • 2 su bardağı yoğurt,
  • 5 su bardağı et suyu veya  1 paket bulyon,
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut veya fasulye,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı,
  • Kuru nane,
YAPILIŞI:
  1. Kuru tarhana akşamdan veya bir kaç saat önceden yumuşaması için sıcak suda bekletilir. 
  2. Pişirileceği zaman tencereye alınır, et suyu, nohut veya fasulye konulur birlikte kaynatılır. Pişmesine yakın yoğurt, çorbanın suyu ile ezilir yavaş yavaş çorbaya katılır. Ocaktan alınır, 
  3. Üzerine yağda kızdırılmış nane, arzu edilirse kırmızı biber, arzu edilirse ezilmiş 2-3 diş sarımsak yakılır, çorbanın üzerine dökülür.
Afiyet olsun...

23 Eylül 2010

ROSTO TARİFİ

ROSTO
MALZEMELER:
  • Yarım kg  rostoluk et,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 2 yemek kaşığı margarin,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Düdüklü tencerede yağ eritilir,
  2. İyi kızarması için etin her iki tarafı  tuz ile iyice ovulur ve yağda kızartılır.
  3. Bir su bardağı su ile ezilmiş salça ilave edilir, daha sonra bir su bardağı daha sıcak su eklenir 1 saat kadar pişirilir. ( et yağına kalmalıdır.)
  4. Biraz soğuyunca dilimlenir servis tabağına alınır, üzerine tenceredeki salçalı yağ gezdirilir.
  5. Etin yanına havuç, bezelye sotesi veya patates püresi konarak servis yapılır.
Afiyet olsun...

SÜTLÜ PATATES PÜRESİ

PATATES PÜRESİ
Uzmanlara göre, patatesin yaklaşık yüzde 20'si karbonhidrat ve kalori değeri oldukça düşük. Bol B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum içerir. Orta boy bir patates, günlük C vitamini miktarının 1/3'ünü temin eder. Sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizler, kabızlığı önler. Kansere karşı korur ve yorgunluğa karşı birebirdir.
Patates püresi kolay sindirilir. Midede kalma süresi 5-6 dakikadır. Patates şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıdadır.
Patates püresini et  yemeklerinin yanında garnitür veya perhiz yemeği olarak yapabilirsiniz.

MALZEMELER:
  • 3-4 orta boy patates,
  • Süt,
  • 1 kaşık tereyağı,
  • Tuz
YAPILIŞI:

  1. Patatesler yıkanır küçük doğranır, üzerini geçecek kadar süt konur haşlanır. Haşlanırken aynı zamanda patatesler yumuşamaya başladığında ezilerek püre haline getirilir. Püre haline getirmek için blendir kullanabilirsiniz. (Kıvamını tutturmak için azar azar süt ilavesi yapabilirsiniz.)
  2. Yağ ve tuz eklenir, yağ eriyinceye kadar karıştırılır, ocaktan alınır. Soğumadan et yemeklerinin yanında servis yapılır.
Afiyet olsun...

22 Eylül 2010

PEYNİR SALAMURASININ HAZIRLANIŞI

Pazardan aldığımız köy peynirini uzun süre muhafaza edebilmek için salamura yapılır 6-8 derece ortamda muhafaza edilir. Çoğumuzun evinde böyle ortam bulunmadığı için buzdolabının alt raflarında muhafaza edilir.
Peynirler kavanoza sığacak şekilde küçük parçalara kesilir kavanoza yerleştirilir.

Eğer peynirin ön salamura işi yapılmamış ise; peynirlerin üzerine tuz serpilir üst üste bir kaba yerleştirilir. Bir veya iki gün bekletilir. (Peynir suyunun akması sağlanır bu şekilde).
Sonra 1ölçü adi tuz-11 ölçü su olacak şekilde tuzlu su hazırlanır.  veya 1 LT su +3-4 yemek kaşığı tepeleme tuz. Kavanoza yerleştirilen peynirin üzeri bu tuzlu su ile doldurulur. Kapağı kapatılarak 6-8 derece ortamda ( veya buzdolabında) muhafaza edilir.

Servis yapımadan önce normal su içinde ne kadar bekletilirse o kadar peynirin tuzu azalır.

NOT: Salamura suyunun tuz miktarını  başka yöntem olarak yumurta ile ayarlayabilirsiniz. Tuzlu suyun içine yumurta konulur, yumurta suyun üstüne çıktığında salamuranın tuz miktarı yeterli demektir. ( tuzu az ise yumurta aşağılarda kalır)

21 Eylül 2010

SARDALYA BUĞULAMASI

SARDALYA BUĞULAMASI
Sardalyaları yağda mısır unu ile kızartmak gerçekten çok lezzetli fakat buğulamasıda çok güzel oluyor. Suyu ayrıca çok lezzetli oluyor, çok severek yiyoruz:)
MALZEMELER:
  • 1 kg sardalya,
  • 1 limon suyu,
  • 1/2 çay bardağı su,
  • 3 adet defne yaprağı, (varsa),
  • Sıvıyağı,
  • Tereyağı,
  • Tuz, karabiber,
YAPILIŞI:
  1. Sardalyaların kafaları koparılır, içleri temizlenir yıkanır, süzülür. Kılçıklarını çıkarabilirseniz çok güzel olur. 
  2. Yağlanmış yuvarlak tepsiye veya karnıyarık tenceresine dizilir. Üzerine tuz ve karabiber serpilir. Bir limon suyu ve yarım çay bardağı kadar su gezdirilerek dökülür. Defne yaprakları yerleştirilir, tereyağı küçük parçalar halinde balıkların üzerine eşit aralıklar ile yerleştirilir.
  3. Kapak kapatılarak kısık ateşde 10-15 dakika kadar pişirilir. Sulu kalabilir .Suyu çok lezezetli. Balıklar suyu ile sıcak servis  yapılır.
Afiyet olsun...

Hamsinin de aynı şekilde buğulaması yapılır

20 Eylül 2010

TAZE FASULYE KAVURMASI (SAMSUN)

FASULYE KAVURMASI

MALZEMELER:
  • 500 gr fasulye,
  • 3 tahta kaşığı zeytinyağı veya 2 kaşık tereyağı,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 2 adet domates,
  • 2 adet sivri biber,
  • 2 yumurta, arzu edilirse,
  • Tuz, karabiber,
YAPILIŞI:
  1. Fasulye temizlenir yıkanır ortadan ikiye bölünür, az su ile yarım haşlanır,
  2. Tavada veya geniş karnıyarık tenceresinde yemeklik doğranmış soğan ve biber birlikte kavrulur buna küp doğranmış domatesler ilave edilir, domatesler yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edilir.
  3. Haşlanmış fasulyeler ve tuz eklenir ara sıra karıştırarak kavurmaya devam edilir. Yemeğin sulu olmaması lazım, suyu azalırsa pişmesi için çok az sıcak su ilave edilir.
  4. Karabiber eklenir karıştırılır, çırpılmış yumurta ilave edilir karıştırılır yumurta pişince ocaktan alınır.
Mısır ekmeği (cadi) ile akşam çayında afiyetle yenilir.
Afiyet olsun...

19 Eylül 2010

BAKLAVALIK YUFKA İLE PATATESLİ BÖREK

BAKLAVALIK YUFKA İLE PATATESLİ BÖREK

Çıtır börek sevenler için bir börek tarifi. İçine istediğiniz karışımı koyabilirsiniz. Kıymalısı  da çok güzel oluyor. Baklavalık yufka böreklik yufkaya göre daha ince olduğu için çıtır çıtır bir börek oluyor.  Artanı dondurucuda saklanıp yenileceği zaman ısıtıldığında hala çıtır bir börek.

MALZEMELER:
  1. 500 gr hazır baklavalık yufka,
  2. 4 adet patates,
  3. 1 kuru soğan,
  4. 1 yemek kaşığı biber salçası,
  5. Tuz, karabiber, pul biber,
  6. 1 su bardağı su,
  7. 4-5 kaşık sıvı yağ,
  8. Susam, çörek otu,
YAPILIŞI:
  1. Patatesler haşlanır ezilir veya rendelenir. Fazla haşlamanıza gerek yok zaten böreğin içinde pişiyor.
  2. Yemeklik küçük doğranmış kuru soğan 3 tahta  kaşığı sıvı yağda hafif kavrulur, salça ilave edilir bir iki çevrilir ocaktan alınır. Rendelenmiş patatese katılır , tuz ve karabiber, pul biber ilave edilir karıştırılır.
  3. Bir kasede yağ ve su ile karışım hazırlanır.
  4. Yufkaların ikisi üst üste serilir üzerine sulu ve yağlı karışımdan sürülür. Kenarına patatesli içden konulur sonuna kadar sarılır. Yağlanmış dikdörtgen tepsiye dizilir.
  5. Üzerine kalan sulu yağlı karışıma 1 yumurta sarısı konulup karıştırılır sürülür. Yaklaşık 10 cm kadar parçalara kesilir. Susam ve çörek otu serpilir 180 derece fırında pişirilir.
Afiyet olsun...

Gürcü Usulü Etli Yaprak Sarması (Yaprak Dolması)


MALZEMELER:

  • 750 gr asma yaprağı,
  • 300 gr dana eti,
  • 1 su bardağı pirinç,
  • 2 soğan,
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek,
  • 1 çay bardağı kırmızı mercimek,
  • Yarım demet maydanoz, dereotu,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ,
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası,
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası,
  • Karabiber, nane, tuz,
  • 2 su bardağı sıcak su,
YAPILIŞI:
  1. Soğan, maydanoz, dereotu doğranır. Dana eti kuşbaşından çok küçük doğranır. Tuz, karabiber, salça, yağ,  ve nane katılır yoğurulur.
  2. Yıkanmış pirinç ve mercimekler ilave edilir karıştırılır. 
  3. Tencerenin dibine bir sıra yaprak serilir, üzerine sarılan sarmalar dizilir.
  4. Üzerine 2 yemek kaşığı yağ ve salçalı su gezdirilir. Orta ateşte pişirilir. Gerekirse pişerken azar azar su ilave edilir.
Afiyet olsun...

bu tarife de bakabilirsiniz







etli lahana sarması 

18 Eylül 2010

ÇERKEZ PASTASI (PAPA)

ÇERKEZ PASTASI
Çocukken annem yapardı. Pasta denilmesi sizi yanıltmasın. Bilinen pastalardan değil. Gürcülerde papa diyorlar. Bayramda memleketime gittim. Gidince babamın köyüne ( köyümüze) mutlaka gideriz. Ayvalısokağı köyü. Samsun' un Ladik ilçesine bağlı yeşil mi yeşil, ortasından iki tane dere akan şirin bir köy. Deresi , tepesi adım başı meyve ağaçları ( elma, armut, kızılcık, erik, böğürtlen, fındık, ayva, ceviz...)  ile dolu. Çocukken yazları köye gittiğimizde evden sabah çıkardık akşama kadar eve dönmezdik. Karnımızı bu meyveler ile doyururduk. neyse devamı bitmez:) ...
 İki tane eniştemiz çerkez. Pasta yapın diye tutturdular. Halamlar da kırmadılar yaptılar. Bu yemeği yemeyeli yıllar olmuştu. Kalabalık olduğumuz için pastayı acele şekli ile çektim. Aslında normal servis şekli de böyle. Pastayı  kavurma, çerkez tavuğu, sarımsaklı yoğurt, çorba v.b....ikram ediliyor. Biz kavurma, tereyağı ve sarımsaklı yoğurt ile yedik. Halalarımın ellerine sağlık. Kurban bayramında görüşmek üzere...

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı fırınlanmış mısır unu,
  • 5 su bardağı su,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Tencereye su konulur (varsa bakır tencere) tuz ilave edilir kaynatılır.
  2. Mısır unu yavaş yavaş katılır, sürekli karıştırılarak 20-25 dakika pişirilir. Unun topaklanmması lazım. Koyulaşınca ocaktan alınır.
  3. Yuvarlak tepsiye boşaltılır kubbe şekili verilir, ortası oyulur, kenarları ıslak kaşık ile düzeltilir. Oyulan yere hafif kızdırılmış tuzlu tereyağı dökülür.
  4. Sıcak servis yapılır.Tereyağına batırılarak yenilir.
Afiyet olsun...

17 Eylül 2010

SÜZME YOĞURTLU (KATIKLI) YARMA TARHANA


Hangi yöreye ait bilmiyorum. Samsun bölgesinde kış için yapılan ekşimsi bir tarhana çeşididir. Ramazan Bayramında Samsun' a gittiğimde yedim ve böyle bir lezzeti sizlerle paylaşmak istedim. Gelirken bir miktar getirdim, seneye kendim yapacağım kısmetse...
Tarifini ölçü olarak verdim. Hangi ölçü kullanılacak ise malzemeleri o na göre ayarlayabilirsiniz. Ölçüler o kadar hassas değil.
MALZEMELER:
  • 5 ölçü süzme yoğurt, veya katık,
  • 3 ölçü kırık buğday ( buğday aşlığı, yarma)
  • 1 ölçü süt,
  • 1/4 ölçü un,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Geniş bir tencerede süt, un ve süzme yoğurt ezilir içine yarma buğday konularak 6-7 dakika karıştırılarak pişirilir. Tuz atılır kapak kapatılır, ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır.
  2. Soğuyan malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar alınır avuç içinde yassıltılır. Temiz bir bez üzerinde güneşte kurutulur.
  3. Bez torba içinde muhafaza edilir.
Afiyet olsun...

15 Eylül 2010

Kızılcık Şurubu Ve Faydaları

Kızılcık Şurubu

KIZILCIK SUYUNUN YARARLARI: Kızılcık suyunun en çok bilinen yararı boşaltım sistemi sorunlarını çözme etkisidir. Bakteriyel enfeksiyonu tedavi ederek sorunların çözülmesini sağlar. Kızılcık suyu, yüksek kolesterol ve kalp yetmezliği gibi sıkıntıları olan hastaların kalp sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. C vitamini yönünden de oldukça zengin olan kızılcık suyu, dişlerin çürümesini ve plak oluşumunu engeller.  Uyku sorunları olan kişilere, gece yatmadan önce bir bardak kızılcık suyu içilmesi tavsiye edilir.Kızılcık kanın pıhtılaşmasını artırır. Çiğden hazırlanmış kızılcık suyu veya kaynatarak yapılan kızılcık şerbeti, kan pıhtılaşmasını düzenler.
Özellikle bayanlar sık sık sistit ve idrar yolu enfeksiyonu geçirirler. Kızılcık bu sorunların tedavisine yardımcı olur. İdrar enfeksiyonlarının çoğuna e-coli adı verilen bir bakteri neden olur. Kızılcıkta bulunan benzoik asit bakterilerin çoğalmasını engeller ve vücudumuzdan atılmasını kolaylaştırır. Kızılcık suyu, şerbeti veya kompostosu idrarımızdaki asit miktarını arttırır. Böylece böbrek taşlarının tedavisinde kullanılır. Bu arada idrardaki ağır kokuları da giderir.”

Malzemeler:
  • 2 kg kızılcık,
  • 1 kg şeker,
  • 2 limon suyu,
Yapılışı:
  1. Kızılcıklar yıkanır ezilir süzgeçten geçirilir.
  2. Şeker ve limon suyu ilave edilir karıştırılır. İstenilen oranda sulandırılarak ikram edilir.
Afiyet olsun...

NOT: Kızılcıklar tam olgun değil ise 1 bardak su ile kaynatıldıktan sonra ezilerek süzgeçten geçirilir.

14 Eylül 2010

HALUJA ( ÇERKEZ YEMEĞİ)

HALUJA

MALZEMELER:
  • 500 gr un,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • Ilık su,
İç malzemesi:
  1. 1 kg patates, (haşlanıp ezilmiş)
  2. 1 adet kuru soğan,
  3. Yarım çay bardağı zeytin yağı,
  4. Pul biber, karabiber, tuz,
Sos malzemesi:
  1. Tereyağı ve pul biber,
  2. Sarımsaklı yoğurt,

YAPILIŞI:
  1.  Un ve tuz karıştırılır, ılık su azar azar eklenerek poğaça hamurundan biraz daha sert (mantı hamuruna yakın) bir hamur yapılır. Hamurun üzerine nemli bez örterek 10 dakika dinlendirilir.
  2. Tavada yemeklik doğranmış kuru soğan, yarım çay bardağı zeytinyağında hafif kavrulur. Ezilmiş patatesler, tuz ve pul biber eklenerek biraz daha kavrulur.
  3. Dinlendirilmiş hamur 2 mm kalınlığında (mantıdan biraz daha kalın) açılır. Su bardağı ile yuvarlak daireler kesilir.
  4. Dairelerin içine patatesli içten konulur. Dairelerin  iki ucu birleştirilir, küçük pililer yapılarak kapatılır. Sıkı sıkı bastırarak da kapatabilirsiniz, kıvırabilirsiniz de (hamurların tamamen yapıştığından emin olun, yoksa patatesler dökülebiliyor.) halujları kağıt havlu serilmiş bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizin.
  5. Derin bir tencereye 2-3 litre su ve tuz koyarak kaynatılır. Halujlar arasıra tahta kaşıkla karıştırılarak haşlanır. (tencerenin ağzını kapatmayın.) pişen halujlar kevgirle sudan alınır.
  6. Sos için tereyağı eritilir pul biberle karıştırılır. Servis tabağındaki halujlara dökülerek sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.
Afiyet olsun...

KIZILCIK MARMELADI


KIZILCIK MARMELADI
Kızılcıkların iriliğine göre elde edilen ezilmiş kızılcık miktarı değişebilir. Marmeladın şekerini ezilmiş kızılcığın kilosuna göre ayarlayabilirsiniz. Ben süzgeçten geçirilmiş 1,5 kg  kızılcığa 1,5 kg şeker ilave ederek yaptım. Tam kıvamında oldu.

MALZEMELER:
  • 2 kg kızılcık,
  • 1,5 kg şeker
  • 1 limon suyu,
YAPILIŞI:
  1. Kızılcıklar yıkanır süzülür ve ezilir. 
  2. Kevgirden  (süzgeçten) çekirdekleri ve kabukları kalıncaya kadar tahta kaşık yardımı ile geçirilir.
  3. Ezilen kızılcıklara şeker ilave edilir, kıvamı gelinceye kadar orta ateşte kaynatılır.
  4. 1 limon suyu ilave edilir bir iki taşım kaynatılır ocaktan alınır. 10 -15 dakika sonra kavanozlara doldurulur, kapakları sıkıca kapatılır, serin bir yerde muhafaza edilir.
Afiyet olsun...

NOT: Kızılcıklar olgun değil ise yarım su bardağı su ile biraz haşlanır. Haşlandıktan sonra süzgeçten geçirilir.

12 Eylül 2010

MALAGHTO (GÜRCÜ YEMEĞİ)

MALAGHTO (GÜRCÜ YEMEĞİ)

MALZEMELER:
  • 1 kg boncuk fasulye,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 2 yemek kaşığı kaymak, veya yarım su bardağı süt,
  • 1 su bardağı ceviz,
  • 2-3 diş sarımsak,
  • 2-3 dal pırasa yaprağı,
  • Yarım demet kinzi (kişniş otu)
  • Yarım demet saspirami ( taze yada kuru reyhan-fesleğen)
  • Yarım limon suyu,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Fasulyeler yıkanır ayıklanır üzerini geçmiyecek kadar su ve tereyağı ilave edilir haşlanır. Pişmesine yakın 2 yemek kaşığı kaymak veya yarım su bardağı süt eklenir.
  2. Havanın içinde ceviz, pırasa, sarımsak, kinzi ve saspirami çok iyi dövülür. Ne kadar çok dövülürse o kadar iyi olur.
  3. Dövülen malzemeler , tuz ve limon suyu pişmekte olan fasulyeye katılır, bir iki taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır.
  4. Ilınınca veya soğuk olarak servis yapılır. Mısır ekmeği  (cadi) ile yenilmesi tavsiye olunur.
Afiyet olsun...

08 Eylül 2010

KALBURABASTI TATLISI

 KALBURABASTI TATLISI

MALZEMELER:
  • 3 su bardağı un,
  • 250 gr yumuşak margarin.
  • 1,5 yemek kaşığı yoğurt,
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı,
  • 1 yumurta,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 su bardağı ceviz,
Şurup malzemesi:
  • 3,5 su bardağı şeker,
  • 2,5 su bardağı su,
  • 1/4 limon suyu,
YAPILIŞI:
  1. Su ve şeker 10-15 dakika kaynatılır, limon suyu konulur bir iki taşım daha kaynatılır ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır.
  2. Un elenir yumuşak margarin ile birbirine yedirilir. Sırası ile yoğurt, zeytinyağı, yumurta ve kabartma tozu eklenerek hamur yapılır. Hamurun üzeri nemli bir bez ile örtülerek 10 dakika kadar dinlendirilir.
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, rendenin üzerinde 10-12 cm kadar açılır (avuç içi kadar), ortasına ceviz konulur iki ucu kapatılır.
  4. Kapatılan kısımları alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizilir. 18o derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
  5. Sıcak tatlının üzerine soğumuş şurup dökülür.
Afiyet olsun...

05 Eylül 2010

SARIMSAKLI DOMATESLİ TAVUK İNCİK YEMEĞİ


MALZEMELER:
  • 6 adet kemiksiz tavuk but (kemiksiz incik),
  • 4-5 diş sarımsak,
  • 3 domates,
  • 1 tatlı kaşığı salça,
  • 3-4 adet sivri biber,
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Tuz, karabiber, kekik,
YAPILIŞI:
  1. Tavuk etleri yıkanır düdüklü tencereye konulur üzerine kekik, tuz ve karabiber serpilir.
  2. İnce kıyılmış sarımsak, küp doğranmış domates, ince halka doğranmış biberler ve sulandırılmış salça eklenir. Kapak kapatılır. Düdüklüden buhar çıktıktan sonra yarım saat pişirilir. Açtığımızda yemeğimizin  suyu fazla ise, kapağı açık olarak kıvamına gelinceye kadar biraz daha ocakta tutulur. 
Afiyet olsun...

NOT: Sulu hali de çok güzel oluyor. Pilav yanında değil de ayrı tabakta servis yapabilirsiniz.

04 Eylül 2010

Soslu Sardalya Kızartması


SOSLU SARDALYA KIZARTMASI

Balık mevsimi başlıyor İzmir' de... balıkçıdan geçerken tazecik sardalyaları gördüm ve hemen aldım. Sardalyanın daha önce tavada kızartma tarifini vermiştim. İzmir' de soslu sardalya kızartmasının tadını bilmeyen yoktur. İnciraltı'nda, Kemeraltı' nda nefis yapan mekanlar vardır. Porsiyon veya ekmek arası servisi yapılır. Yolumuz buralara düştüğünde mutlaka yeriz... sizin de yolunuz düşerse yemelisiniz.

Malzemeler:
  • 1 kg sardalya,
  • 1 şişe maden suyu,
  • 5 yemek kaşığı un,
  • 1 yumurta,
  • Tuz,
  • Kızartmak için sıvı yağ,
Yapılışı:
  1. Sardalyaların varsa pulları temizlenir, kafaları kopartılır ve kılçıkları çıkarılır. Bir güzel yıkanır süzdürülür.
  2. Derin bir kabın içinde maden suyu, yumurta, un ve tuz iyice karıştırılır.
  3. Tava önce ısıtılır sonra sıvı yağ konulur ve yağ hafif  kızdırılır. Balıklar kuyruk tarafından tutulur, sosa batırılır ve kızgın yağda kızartılır.
Afiyet olsun...

03 Eylül 2010

MEYVE SOSLU ÇİZ KEK TARİFİ


MEYVE SOSLU CHEESECAKE
MALZEMELER.
  • 2 paket eti burçak bisküvi,
  • 100 gr tereyağı
  • 2 yumurta,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 1 su bardağı süzme yoğurt,
  • 2 paket labne peyniri,
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya,
Üzerinin sosu için.
  • Meyve sosu, ( ahududu-çilekli sos kullandım)
  • 2 yemek kaşığı nişasta,
  • 3 çay bardağı su (300 ml),
YAPILIŞI:
  1. Bisküviler robotta ezilir içine 100 gr margarin konulur karıştırılır, yağlanmış kelepçeli kek kalıbına iyice bastırılarak yerleştirilir. Buzdolabına konulur, biraz dondurulur.
  2. Kreması için şeker ve yumurta çırpılır üzerine labne, yoğurt, un ve vanilya ilave edilir tekrar çırpılır. Elde edilen krema hamurun üzerine dökülür, 175 derece de 10 dakika önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir. Fırında soğumaya bırakılır. Üzeri çatlamaması için kapatılır.
  3. Meyve sosu 3 yemek kaşığı soğuk suda ezilir içine 2 yemek kaşığı nişasta karıştırılır 3 çay bardağı su (300 ml) ilave edilir pişirilir. Ara sıra karıştırılarak ılıtılır..
  4. Kek soğuduktan sonra üzerine ılınmış meyve sosu dökülür. Tekrar dolaba konulur 5-6 saat veya 1 gece bekletildikten sonra servis yapılır.
Afiyet olsun...



çikolatalı çiz kek

01 Eylül 2010

EV YAPIMI PİZZA TARİFİ



MALZEMELER:

Pizza hamuru malzemeleri:
  • 2  su bardağı un,
  • 1 yumurta,
  • Yarım çay bardağı zeytin yağ, (5 yemek kaşığı)
  • 2 çay bardağı ılık süt,
  • 1 paketten biraz az instant kuru maya,
  • 1 tatlı kaşığı şeker,
  • Tuz,
Üzeri için:
  • Sucuk, sosis, salam,
  • 3 adet yeşil biber,
  • 1 adet domates,
  • Çekirdeği çıkartılmış siyah veya yeşil zeytin,
  • 1 yemek kaşığı salça ( 2 yemek kaşığı su ile seyreltilmiş),
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri,
  • 1 çay bardağı mısır,
  • Tuz, karabiber, kekik,
Siz bu çeşit ve miktarlara uymayabilirsiniz.

YAPILIŞI:
  1. Un elenir kuru maya eklenir karıştırılır. Ortası havuz gibi açılır yumurta, zeytinyağı, süt, tuz ve şeker ilave edilir pütürsüz hamur elde edilinceye kadar yoğurulur. (Elinize yapışan hamur bıçağın sırtı ile sıyrılırsa hamur bir daha elinize yapışmaz. Üzeri bez ile örtülür ılık bir yerde 40-45 dakika mayalandırılır. ( Mayasının çabuk gelmesi istenirse sıcak su konmuş geniş bir kabın içine yerleştirilir.) Yaz mevsiminde olduğumuz ve acelem de olmadığı için kendi keyfine bıraktım.
  2. Hamurumuz mayalanırken üzerine döşeyeceğimiz malzemeler hazırlanır.
  3. Mayası gelen hamur yağlanmış tepsiye el ile yayılır. Kenarları biraz yükseltilir, üzeri 10-15 yerden çatal ile delinir.
  4. Üzerine sulandırılmış salça sürülür malzemeler döşenir 200 derecede hamur pişene kadar yaklaşık 20 dakika tutulur. Fırından çıkarılır kaşar rendesi serpilir tekrar fırına sürülür. Kaşarlar eridiğinde pizzamız hazır demektir.
Afiyet olsun...

TARHANA ÇORBASI

TARHANA ÇORBASI

MALZEMELER:
  • 4 yemek kaşığı  tarhana,
  • 5 su bardağı et suyu veya 1 paket bulyon,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 domates, 1 tatlı kaşığı biber salçası,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytin yağı,
  • Yarım su bardağı haşlanmış nohut. ( Buzlukta devamlı haşlanmış nohut bulundururum.)
  • 1 çay kaşığı kuru fesleğen,
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Tarhana bir kasenin içinde su da bekletilir.
  2. Tencerede yağ ile küçük doğranmış sarımsak biraz kavrulur. Rendelenmiş domates ve salça eklenir domatesler yumuşayıncaya kadar karıştırılır.
  3.  Kasedeki tarhana, su, haşlanmış nohut ve fesleğen  ilave edilir kaynayıncaya kadar karıştırılır. Tuz atılır. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 5 dakika pişirilir.
Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...