29 Ekim 2010

Tavuk Cordon Bleu

MALZEMELER:
  • 3 adet tavuk göğüs eti,
  • 6 dilim Salam,
  • 6 dilim dil peyniri veya kaşar peyniri,
  • 2 yumurta,
  • 1/2 su bardağı un,
  • 1/2 su bardağı galeta unu,
  • Tuz,
  • karabiber,
  • 1 çay bardağı çiçek yağı,
YAPILIŞI:

1. 2 şekilde etlerimizi hazırlayabiliriz.
  • Tavuk göğüsleri bir bıçakla uzunlamasına ortadan sanki bir cep açarcasına ikiye ayrılır. Dibini koparmadan yarıp, içi açılır. Sonra da bir çekiç ya da et döveceğiyle dövüp, inceltip, yassılaştırılır. Ya da bu işlemi kasabınıza da yaptırabilirsiniz
  • Tavuk göğüslerini ortadan kesip sonra döverek inceltebilirsiniz. Bu şekilde sarma yaparak hazırlayabiliriz.
2.  Daha sonra tavukların üzerine tuz ve karabiber serpilir.  Her bir tavuk göğsünün cep gibi açılan ortasına 1 adet peynir dilimini ve salam yerleştirilip, kapatılır. Tavuğun uçları da bir bıçağın ucuyla çivi çakar gibi birbirine yapıştırılır.
     Etler sarılarak yapılacak ise, ortasına salam ve peynir konulup sarıldıktan sonra,  diker gibi kürdan saplanır. Böylece tavuğun göğsü hiç açılmadan kızaracaktır.
3. Şimdi de her bir tavuk göğsü önce una sonra çırpılmış yumurtaya ve en son olarak galeta ununa batırılıp, iyice bulanır.
4. Diğer yandan geniş bir tavaya sıvı yağı konulur, orta ısılı ateşte kızdırılır ve tavuklar çevire çevire, altın sarısı renk alıncaya kadar kızartılır.
5. Servis tabağına aldıktan sonra yeşillik veya salata ile servise sunulur.
 Afiyet olsun...

27 Ekim 2010

Taze Fasulye Kızartması

MALZEMELER:
  • 1/2 kg taze fasulye,
  • 1/2 su bardağı mısır unu,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • Kızartmak için az bir miktar sıvı yağ,
  • 2 yumurta, isteğe bağlı,
YAPILIŞI:
  1. Fasulyelerin uç kısımları alınır, yıkanır, tuzlu suda haşlanır ve süzülür. 
  2. Mısır unu ve karabiber ile harmanlanır. Teflon tava yağlanır, fasulyeler döşenir, üzerine çırpılmış yumurta dökülür, bir yüzü kızartılır. Düz bir tabak yardımıyle fasulye ters çevrilerek diğer yüzü de kızartılır.
  3. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun...

25 Ekim 2010

Yumurtalı Ispanak Kavurması ( 4 Kişilik)

MALZEMELER:
  • 1/2 kg ıspanak, (kuzu ıspanak olursa daha iyi olur)
  • 1 adet kuru soğan,
  • 2 tahta kaşığı zeytinyağı,
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası,
  • 4 yumurta,
  • Tuz, karabiber, pul biber,
YAPILIŞI:
  1. Ispanaklar ayıklanır, bol suda birkaç kez yıkanır, doğranır.
  2. Yayvan tencerede ince doğranmış soğan zeytinyağında ölünceye kadar kavrulur. Salça ilave edilir biraz daha kavrulmaya devam edilir.
  3. Doğranmış ıspanaklar kısım kısım tencereye konulur. Konuldukça ıspanaklar karıştırılır. Dipte kalan ıspanaklar yumuşar, karıştırdıkça üste çıkar. Tuz konulur, kapak kapatılır ara sıra karıştırılarak pişirilir. (Ben su koymadım gerekirse yarım çay bardağı sıcak su koyabilirsiniz.)
  4. Pişen ıspanağın üzerine kişi sayısı kadar kırılacak yumurtalar için oyuklar açılır, bu oyuklara yumurta bütün olarak kırılır. Yumurtaların üzerine tuz ve karabiber serpilir, kapak kapatılır. Kapak açılmadan 2 dakika kadar ocakta tutulur. Ocaktan alındıktan sonra bir süre daha kapak açılmaz.
  5. Sıcak olarak servis yapılır, servis tabağına alındıktan sonra arzuya göre üzerine pul biberi serpilir.
Afiyet olsun...

24 Ekim 2010

Dabusini - Cevizli Mısır Unlu Tavuk yemeği

MALZEMELER:
  • 1 adet bütün tavuk,
  • 4 su bardağı ezilmiş ceviz,
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı,
  • 2 su bardağı mısır unu,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber,
  • 1 baş sarımsak,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı,
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber,
YAPILIŞI:
  1. Tavuk üzerine aynı hizada su konulur ve haşlanır. Soğuyunca tavuk tencereden çıkarılır ve didilerek küçük parçalara ayrılır.
  2. Mısır unu zeytinyağında kavrulur tavuk suyu eklenip çırpma teli ile iyice karıştırılır. Sosun kıvamı koyu ama akıcı olmalı.
  3. Sarımsak, tuz ve pul biber  havanda iyice dövülür, mısır unlu sosa katılır birlikte biraz pişirilir. Ocaktan alınır. Didilen tavuk etleri ilave edilir karıştılır. Servis tabağına alınır. Üzerine tereyağında kızdırılmış kırmızı toz biber gezdirilir.
  4. Papa ( pasta ), mısır ekmeği ile yoksa buğday ekmeği ile yenilir.
Afiyet olsun...

Lobyo Pıhali (gürcü yemeği)

MALZEMELER:
  • 2 demet kara lahana,
  • 1 su bardağı barbunya,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı,
HARCI İÇİN:
  1. Yarım su bardağı mısır unu,
  2. 1 su bardağı süt veya 3 yemek kaşığı kaymak,
  3. 1 su bardağı ceviz,
  4. 3 diş sarımsak,
  5. Yarım demet kindzi (kişniş) veya 1 tatlı kaşığı kuru kişniş,
  6. 3 adet acı biber, kuru kırmızı acı biber de olabilir,
  7. 2-3 dal saspirami (fesleğen) veya 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen,
  8. Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Kara lahana yıkanır, doğranır, yarım yemek kaşığı tereyağı ile haşlanır. Tereyağı ikinci suya konulur.( rengi değişen ve yumuşayan kara lahananın ilk suyu dökülür. yeni su konularak iyice haşlanır)
  2. Ayrı bir tencerede akşamdan ıslatılmış fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan lahanaya, eklenir, mısır unu, yağ, tuz, süt veya kaymak konulur, bir iki taşım kaynatılır ocaktan alınır.
  3. Laperayla (tahtadan yapılan lahana ezme aleti, ) bu karışım dövülür yani ezilir.
  4. Kara lahananın harcı havanda hazırlanır:  sarımsak, tuz,ceviz, kindzi, fesleğen ve biber havanda iyice dövülür. yemeğe katılır ocağa tekrar alınır. Biraz kaynatılır ve ocaktan alınır.
  5. Mısır ekmeği ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

22 Ekim 2010

Kabak Tatlısı

MALZEMELER:
  • 1 kg bal kabağı,
  • 1-1,5 su bardağı şeker,
  • 4-5 adet karanfil,
  • 1 su bardağı su,
  • Dövülmüş ceviz veya fındık,
YAPILIŞI:
  1. Kabakları hazır dilimlenmiş almadıysanız,  iki parmak genişliğinde doğranır, çekirdek kısmı ve kabukları kazınır. (ben hazır dilimlenmiş aldım)
  2. Yayvan bir tencereye bir kat kabak dizildikten sonra üzerlerine şeker serpilir. Bu şekilde kabaklar bitinceye kadar devam edilir. Karanfiller atılır.  
  3. Tencerenin kenarından su ilave edilir, kabaklar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Şerbetinin koyulaşması için bir süre kapak açık olarak pişirilir.
  4. Soğuduktan sonra servis yapılır,
  5.  Servis tabağına alınan kabakların üzerine biraz şerbet gezdirilir, dövülmüş ceviz veya fındık serpilir. Kaymak ile de servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...

Gemyeli Közlenmiş Patlıcan Oturtma (4 Kişilik)

MALZEMELER:
  • 4 adet patlıcan,
  • 1 adet soğan,
  • 200 gr kıyma,
  • 2 tahta kaşığı zeytinyağı,
  • 4 adet sivri biber,
  • 4-5 diş sarımsak,
  • 1 adet domates,
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası,
  • 1 tatlı kaşığı kimyon,
  • 1 çay kaşığı kekik,
  • 1 avuç maydanoz,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Patlıcanlar ocakta veya fırında közlenir. Kabukları soyulur. ( soyulan kabukların içi bıçak ile sıyrılır, patlıcanlara ilave edilir) Halka halka kesilir yayvan tencereye dizilir.
  2. Başka bir tencerede, yemeklik doğranmış soğan,  küçük doğranmış sarımsak ve biberler zeytinyağında soğanlar ölene kadar kavrulur, kıyma ilave edilir. Kıymalar renk değiştirdiğinde soyulmuş ve küçük doğranmış domates ile biber salçası eklenir. Domates yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz, kekik ve kimyon eklenerek karıştırılır ocaktan alınır.
  3. Hazırlanan kıymalı harç patlıcanların üzerine dökülerek yayılır. Bir su bardağı kadar kaynamış su konularak 10 dakika kısık ateşte pişirilir. Üzerine doğranmış maydanoz serpilir ocaktan alınır.
Afiyet olsun...

20 Ekim 2010

Zeytinyağlı Pırasa Yemeği


MALZEMELER:

  • 1/2 kg pırasa,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı,(200 ml bardak)
  • 1 adet havuç,
  • 1/2 çay bardağı pirinç, (1/4 cup,50 ml )
  • 1 adet limon suyu,
  • 1 çay kaşığı şeker,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Pırasaların üst kabukları  soyulur, püskülleri ve yeşil kısımları atılır, geri kalan kısımları 3-4  santim boyunda verev kesilir, yıkanır.
  2. Havuçlar kazınır yarım halka şeklinde doğranır. Yemeklik doğranmış soğan ile zeytinyağında birlikte soğanlar ölünceye  kadar kavrulur.
  3. Şeker ve pırasalar eklenir fazla karıştırmadan kapak kapalı olarak 10 dakika kadar kavrulur.
  4.  2 su bardağı kaynamış su konulur, 10 dakika kısık ateşte pişirilir. Pirinç ve tuz eklenir.15 dakika sonra limon suyu ilave edilir ocaktan alınır.  Pirinç önceden eklenirse lapa olur.
  5.  Soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun...

19 Ekim 2010

GEMYELİ MAHLEPLİ KEK TARİFİ

MALZEMELER:
  • 4 yumurta,
  • 2  su bardağı un,
  • 1 su bardağı kepekli un,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1 su bardağı yarı yarıya süt-yoğurt
  • 0,75  su bardağı zeytinyağı,
  • 1 yemek kaşığı kakao,
  • 1 yemek kaşığı mahlep,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz,
  • Üzerini süslemek için 1 paket vanilyalı dekor şeker,
YAPILIŞI:
  1. Şeker ile yumurtalar mikser ile 10 dakika çırpılır. Yağ, iri dövülmüş ceviz ve süt-yoğurt karışımı ilave edilir 1-2 defa çırpılır.
  2. Kabartma tozu karıştırılmış elenmiş un, kepekli un, mahlep ve vanilya eklenir tahta kaşık ile iyice karıştırılır. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına  yarısı boşaltılır.
  3.  Karıştırma kabında kalana kakao elenir karıştırılır, kalıba ilave edilir.
  4. Kalıp döndürülürken ( tam bir tur atılır) aynı zamanda çatal ile hamurun içinde yuvarlak daireler yapılarak kakaolu ve kakaosuz hamur karıştırılır.
  5. 180 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir. Pişme testini üzerine kürdan batırarak yapabilirsiniz. Kürdana hamur yapışmıyor ise kekimiz pişmiş demektir.
  6. Kek soğuduktan sonra servis tabağına alınır, üzerine vanilyalı dekor şeker elenir ve dilimlenir. Fazla kabarmasını istiyorsanız daha küçük kalıpta pişiriniz.
Afiyet olsun...

18 Ekim 2010

ELMA TATLISI

MALZEMELER.
  • 4 adet sert elma,
  • 2 su bardağı su,
  • 1/2 su bardağı seker,
  • 3 adet karanfil,
  • 1çay kaşığı kırmızı gıda boyası,
  • 1 su bardağı ceviz,
  • 1 tatlı kaşığı tarçın,
  • 4 yemek kaşığı toz şeker,
Krema malzemeleri:
  • 2,5  su bardağı süt,
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası,
  • 1 yemek kaşığı un,
  • 7 yemek kaşığı şeker,
  • 1 paket vanilya,
YAPILIŞI:
  1. Elmalar soyulur ikiye bölünür, çekirdek yuvaları çıkarılır. Soğuk suya atılır.
  2. Elmaların sığabileceği bir tencereye 2 su bardağı su, yarım su bardağı şeker  ve 3 adet karanfil  konulur, 2-3 dakika kaynatılır sonra elmalar dizilir. Elmaların üzerine 4 yemek kaşığı şeker serpilir.
  3.  1 çay kaşığı gıda boyası 1 su bardağı su ile karıştırılır elmaların üzerine dökülür. Kısık ateşte elmalar yumuşayıncaya kadar kontrollü pişirilir. Kürdan ile elmaların pişip pişmediği sık sık kontrol edilir.
  4. Elmalar servis tabağına alınır, içleri dövülmüş ceviz ve tarçın karışımı ile doldurulur. 
  5. Krema için nişasta, un ve şeker karıştırılır süt ilave edilir devamlı  karıştırarak muhallebi kıvamında pişirilir. Ocaktan alınır vanilya eklenir karıştırarak soğutulur. Servis tabağındaki elmaların üzerine dökülür. Üstleri ceviz veya yeşil fıstık ile süslenir.
Afiyet olsun...

Elma tatlısında krema yerine krem şanti de kullanabilirsiniz.

17 Ekim 2010

BARBUN TAVA


MALZEMELER:
  • 1 kg barbun balığı,
  • 1 su bardağı ince mısır unu veya  buğday unu,
  • Yarım çay bardağı çiçek yağı,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
YAPILIŞI.
  1. Balıkların pulları el veya bıçak yardımı (bıçak balığın yüzeyine dik tutulur) ile sıyrılır, içleri ayıklanır, kafaları arzuya göre koparılır güzelce yıkanır süzdürülür.
  2. Balıklar tuzlanır, mısır unu veya buğday unu ile unlanır, teflon tavaya hamsi ve sardalya da olduğu gibi çiçek şeklinde sık sık dizilir.
  3. Üzerine yağ gezdirilir, harlı ateşte tava ara sıra sallanarak cızırdamaya başladıktan sonra 5 dakika kızartılır.
  4. Düz bir kapak yardımıyla çevrilerek diğer tarafıda 5 dakika kızartılır. Sıcak olarak mevsim yeşillikleri veya salata ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

NOT: Başka bir pişirme şekli olarak: Unlamış balıklaırı yağlanmış tepsiye dizip, üzerine yağ gezdirdikten sonra 200 derece ısıtılmış fırında kızartabilirsiniz.

15 Ekim 2010

ACI BİBER TURŞUSU


MALZEMELER:
  • 1/2 kg küçük tombul acı biber,
  • 2 su bardağı kaynak suyu,
  • 2 su bardağı üzüm sirkesi,
  • 4 yemek kaşığı adi tuz ( turşuluk kalın tuz),
  • Maydanoz,
YAPILIŞI:
  1. Biberler yıkanır, bozuk biberler ayıklanır.
  2. Küçük kavanozlara veya pet şişelere doldurulur, en üstlerine maydanoz yerleştirilir.
  3. Ayrı bir kapta sirkeli ve tuzlu su hazırlanır. Biberlerin üzerine yavaş yavaş dökülerek kavanozlar doldurulur. Kavanozların kapakları kapatılır, bir gece bekletilir. Suları eksilmiş ise su ilave edilir kapakları sıkıca kapatılır.
  4. 1 hafta kadar kavanozlar bir tepsi içinde bekletilir. Su sızabilir.
  5.  Serin bir yerde muhafaza edilir. 
Kullanılacağı zaman kapağını dikkatli bir şekilde açın. açarken püskürebilir.

FIRINDA TAVUK GRATEN

MALZEMELER:
  • 1 bütün tavuk,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı,
  • 2 yemek kaşığı un,
  • Yarım lt süt,
  • 1 yumurta,
  • Tuz, karabiber,
  • Üzeri için kaşar peyniri rendesi,
YAPILIŞI:
  1. Tavuk temizlenir yıkanır ve haşlanır. Soğuyunca küçük parçalara ayrılır.
  2. Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Süt ilave edilir muhallebi gibi pişirilir. Ilınınca yumurta ve 2 yemek kaşığı kaşar rendesi konup karıştırılır.
  3. Yağlanmış borcama bu sosun  üçte biri dökülüp yayılır. üzerine tavuk eti onun üzerine de artan sos dökülüp kaşar rendelenir.
  4. 200 derece fırında pembe olarak kızartılır.
  5. Dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun...

MAKARNA SALATASI

MALZEMELER:
  • Yarım paket iri şekilli makarna,
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Salatalık turşusu,
  • Sosis,
  • Mayonez,
  • Yoğurt,
  • 3 diş sarımsak,
  • Karışık garnitür,
  • Mısır,
  • Maydanoz, dereotu,
YAPILIŞI:
  1. Makarna tuzlu suda  15 dakika kadar haşlanır. Soğuk suya tutulur süzdürülür. Büyük bir kabın içine alınır.
  2. Üzerine küçük doğranmış kornişon turşu, maydanoz, dereotu , ezilmiş sarımsak ve diğer malzemeler ilave edilir karıştırılır. Servis tabağına alınır üzerine pul biber serpilir.
Afiyet olsun...

KREMALI MANTARLI TAVUK YEMEĞİ

MALZEMELER:
  • 400 gr tavuk göğüs eti,
  • 300 gr mantar,
  • 1 kutu krema,
  • Tuz, karabiber, köri,
 YAPILIŞI:

  1. Tavuk eti ve mantarlar yıkanır, kuş başı doğranır.( mantarlar kararmaması için limonlu suda bekletilir.)
  2.  Yayvan tencereye alınarak birlikte pişmeye bırakılır. Fazla suyu kapağı açık pişirilerek uçurulur.
  3. Tavuk ve mantarlar piştikten sonra, tuz, karabiber, köri ve krema ilave edilir 4-5dakika daha pişirilir (Kremamız sulu kalsın.) ocaktan alınır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun...

14 Ekim 2010

GEMYELİ 1-2 KURABİYESİ


MALZEMELER:
  • 1 su bardağı yarı yarıya yumuşak margarin ve zeytinyağı,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 3 yumurta,
  • 3 su bardağı un,
  • 2 su bardağı kepekli un,
  • 1 limon kabuğu rendesi,
  • 1 tatlı kaşığı mahlep,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm,
  • 1 yemek kaşığı tepeleme kakao,
  • 1/2 su bardağı damla çikolata,
YAPILIŞI:
  1. Yağ, şeker ve limon kabuğu rendesi iyice karıştırılır. Yumurtalar birer birer ilave edilir.
  2. Ceviz, mahlep ve kabartma tozu karıştırılmış un elenip yoğrulur.
  3. Elde edilen hamur ikiye ayrılır. Yarısına üzüm diğer yarısına kakao ve damla çikolata ilave edilip yoğurulur. (İki farklı hamurumuz oldu.)
  4. Yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye üzümlü hamurdan ceviz büyüklüğünde ve muntazam olmayan parçalar koparılır dizilir.
  5. Başka bir tepsiye de, kakaolu hamurdan aynı büyüklükte parçalar koparılır, avuç içinde yuvarlatılır ve hafif yassıltılarak dizilir.
  6. 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir. Bir tencereye konup kapak kapatılırsa yumuşak olur.
Afiyet olsun...

12 Ekim 2010

KEREVİZ ÇORBASI

KEREVİZ ÇORBASI

MALZEMELER:

  • 1 adet büyük kereviz,
  • 1 patates,
  • 1 havuç,
  • 2 su bardağı süt,
  • 2 yemek kaşığı un,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ,
  • 1 yemek kaşığı limon suyu,
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi, istenirse,
  • Tuz, karabiber,
YAPILIŞI:
  1. Kereviz yıkanır temizlenir soyulur , taze yeşil sapları ve yaprakları da alınarak  küçük doğranır bir tencereye alınır, üzerine küçük doğranmış patates ve havuç konulur üzerini geçecek kadar su eklenerek haşlanır. (Haşlama suyunun bir kısmı ayırılır.) sebzeler bilendırdan geçirilir.
  2. Başka bir tencerede tereyağı eritilir un ilave edilerek un hafif pembe kavrulur. Bilendır ile ezilen sebze azar azar ilave edilir. Topaklanma oldu ise tekrar bilendir ile ezilir. 2 su bardağı süt eklenir kıvamı koyu ise ayırdığımız haşlama suyundan ilave edilir. Tuz, karabiber, hindistan cevizi ve limon suyu eklenir bir iki taşım kaynatılır ve ocaktan alınır.
Afiyet olsun...

11 Ekim 2010

VİŞNE REÇELLİ MUFFİN

VİŞNE REÇELLİ MUFFİN
MALZEMELER:
  • 2 su bardağı un,
  • 1/2 su bardağı sıvı yağı,
  • 1 su bardağı süt,
  • 1/2 su bardağı şeker,
  • 2 yumurta,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1/2 su bardağı vişne reçeli,
YAPILIŞI:
  1. Şeker ile yumurta çırpılır. Ayrı bir kapta un ve kabartma tozu karıştırılır. Sonra sıvı karışım, unlu karışıma eklenir, yağ ve süt ilave edilir tahta kaşık yardımı ile karıştırılır. Vişne reçeli ilave edilir, fazla olmamak kaydıyla karıştırılır.
  2. Muffin kalıplarına yemek kaşığı ile yarısını geçecek kadar hamur konulur. 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir. Pişince fırın telinin üzerinde soğutulur.
Afiyet olsun...

Hamuru kalıplara biraz az koymuşum. Benim hamurunmdan 20 tane çıktı. Kalıpların 3/4 üne kadar hamur konulursa daha iyi olur. Üzerlerine damla çikolata veya piştikten sonra çikolata eritip dökebilirsiniz.

09 Ekim 2010

ZEYTİNYAĞLI KURU FASULYE

ZEYTİNYAĞLI KURU FASULYE

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı kuru fasulye,
  • 2 tahta kaşığı zeytinyağı,
  • 1 orta boy soğan,
  • 1 adet kırmızı salçalık biber,
  • 1 domates,
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası,
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası,
  • 1 çay kaşığı şeker,
  • 1 çay kaşığı köri, arzuya göre,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Fasulyeler ayıklanır, yıkanır tencerede bol su içinde bir gece bekletilir. Ertesi gün yarı dirilikte haşlanır, suyu süzülür.
  2. Yemeklik doğranmış soğan ve kırmızı biber zeytinyağında hafif kavrulur, soyulup doğranmış domates ve salçalar eklenir domatesler yumuşayıncaya kadar kavrulur.
  3. Haşlanmış fasulye ve şeker konulur bir iki çevrilir, 4-5 bardak sıcak su ilave edilir, kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır, kısık ateşte pişirilir.
  4. Soğuduktan sonra servis yapılır.
Afiyet olsun...

07 Ekim 2010

PALAMUT KIZARTMASI


PALAMUT KIZARTMASI
MALZEMELER.
  • 1 adet iri palamut,
  • 1 çay bardağı un
  • Tuz,
  • Kızartmak için ayçiçek yağı,
YAPILIŞI:
  1. Balığı istediğiniz şekilde balıkçıya temizletip kestirebilirsiniz. (Halka halka dilim veya ortadan yatay )
  2. Balığın tavaya yapışmaması için tava önceden kızdırılır sonra yağ konulur, (Tavaya fazla yağ koymayın, )  yağ kızdığında tuzlanıp unlanmış balıklar tavaya alınarak  iki tarafı pembe kızartılır.
  3. Salata ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

06 Ekim 2010

DAMLA ÇİKOLATALI KEK

DAMLA ÇİKOLATALI KEK
MALZEMELER:
  • 3 yumurta,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 0,75 su bardağı zeytinyağı,
  • 1 su bardağı süt,
  • 2 su bardağı kepekli un, 1 su bardağı un,
  • Yarım su bardağı damla çikolata,
  • Ceviz,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
Üzeri için: 1 paket Dr. Oetker Glazür Cake Icing

YAPILIŞI:
  1. Yumurta ve şeker mikser ile 10-15 dakika çırpılır. En son un ve kabartma tozu olmak üzere diğer malzemeler sırası ile ilave edilir, tahta kaşık ile iyice karıştırılır.
  2. Yağlanmış ve un serpilmiş kek kalıbına dökülür 175 derece fırında 45-50 dakika pişirilir. ( 20inci dakikada   üzeri sivri bir bıçak ile 1 santimetre derinliğinde boydan boya kesilir, tekrar fırına sürülür)
  3. Kekimiz soğuduktan sonra servis tabağına alınır, üzerine sıcak suda eritilmiş glazür dökülür.
Afiyet olsun...

04 Ekim 2010

KIYMALI YUMURTALI PIRASA KAVURMASI

PIRASA KAVURMASI

Pırasa kavurmasının çok çeşitli yapılış şekli var. Uzun süre etli veya kıymalı yemek yapmadığım için bugün kıymalı yapıyım dedim pırasa kavurmasını. Pırasa yemeğini sevmeyenlerin  hoşlanabilecekleri bir yemek. Pırasanın bundan sonra sofranızda daha fazla yer alacağını zannediyorum.

Malzemeler:
  • Yarım kg pırasa,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 2 domates,
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası,
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 3-4 diş sarımsak,
  • 200 gr kıyma,
  • 2 yumurta,
  • Tuz, karabiber,
Yapılışı:
  1. Pırasalar ortadan ikiye kesilip ince doğranır, yıkanır, süzülür.
  2. Geniş tencerede yemeklik doğranmış kuru soğan ve kıyma zeytinyağında hafif kavrulur. Daha sonra soyulup doğranmış domates ve salça ilave edilir, domatesler yumuşayıncaya kadar kavrulmaya devam edilir.
  3. Doğranmış pırasa ve sarımsak eklenir kısık ateşte ara sıra karıştırılarak pişirilir. 2 yumurta hafif çırpılır üzerine dökülür karabiber serpilir 2-3 dakika kapak kapalı olarak pişirilir ocaktan alınır. 
  4. Limon veya yoğurt ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

03 Ekim 2010

SALATALIK TURŞUSU


Turşu yapmak için seçilen sebzenin sert, taze ve zedelenmemiş olması önemlidir.
MALZEMELER.
  • 1 kg küçük çengelköy salatalık veya kornişon salatalık,
  • 15-20 diş sarımsak,
  • 1 demet maydanoz,
  • Bir kaç dal kereviz yaprağı,
  • 3-4 yemek kaşığı dolusu turşuluk (adi tuz) kalın tuz,
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi,
  • Hazır su,
YAPILIŞI:
  1. Salatalıklar, maydanoz ve kereviz yaprakları iyice yıkanır süzgüye alınır.
  2. Sarımsaklar soyulur. ( sarımsaklar önceden suda bekletilirse çok kolay soyulur)
  3. 1 su bardağı sirke ile 1 lt suya tamamlanmış olan sirkeli suya 3-4  kaşık dolusu  tuz konularak eritilir.
  4. Kavanozun altına maydanoz ve kereviz yaprakları serilir, bir kaç sarımsak konulur. Üzerine salatalıklar sıkı bir şekilde yerleştirilir. Arada sarımsak atılır. Kavanozun en üst kısmı maydanoz ve kereviz yaprakları ile kapatılır..
  5. Hazırladığımız tuzlu, sirkeli su yavaş yavaş kavanoza dökülür. Böylece 1 gece bekletilir. Su miktarında azalma görülürse su ilave edilir.
  6. Kapak sıkıca kapatılır. Turşumuzun olgunlaşması için 18-20 derece ortamda beklemeye alınır.
Turşunun yenir hale geldiği salatalıkların renginin sarıya dönmesinden anlaşılır. Turşu olgunlaştıktan sonra daha serin bir yerde saklanırsa daha uzun ömürlü olacaktır.

01 Ekim 2010

Damla Çikolatalı Cevizli Kurabiye


Malzemeler:
  • 100 gr tereyağı (oda ısısında, yumuşak) 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı ,
  • 2,5-3  su bardağı un,
  • 2 yumurta,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1 su bardağı damla çikolata,( yarısı üzeri için ayrılır)
  • 1 paket vanilya,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 su bardağı ceviz,
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi,
  • 3 yemek kaşığı kakao, 
  • Yarım çay kaşığı tuz,
Yapılışı:
  1. Ayrı bir kabın içine un, vanilya, kabartma tozu, tuz ve kakao birlikte elenir karıştırılır  .
  2. Yağ ile şeker birlikte iyice mikser ile karıştırılır sonra içine 2 yumurta kırılır biraz daha karıştırılarak malzeme bütünleştirilir.
  3. Sonra sırası ile iri dövülmüş ceviz, damla çikolata, portakal kabuğu rendesi ilave edilir spatula veya tahta kaşık ile karıştırılır. 
  4. Birlikte elenmiş unlu karışım eklenir ve yoğurulur, 
  5. Cevizden biraz büyük parçalar koparılır, avuç içinde yuvarlatılır, hafif bastırılır, damla çikolataya batırılır yağlanmış fırın tepsisine seyrek olarak dizilir.  (26-30 adet kurabiye çıkar.)
  6. 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir.
Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...