29 Nisan 2011

Sıcak Çikolata

Malzemeler:
  • 1 lt süt,
  • 1 çay kaşığı tarçın,
  • 150 gr bitter çikolata,
  • 200 gr krema,
  • Üzerine serpmek üzere, çikolata rendesi,
Yapılışı:
  1. Kremayı çırpın bir kenarda bekletin.
  2. Süt ile tarçını karıştırarak ısıtın, içine çikolatayı ilave edin, kaynayıncaya kadar karıştırın. Sonra karışımı bardaklara alarak üzerine çırpılmış kremayı paylaştırın.
  3. Çikolata rendesi serperek servis yapın.
Afiyet olsun...

27 Nisan 2011

Sebzeli Tas Kebabı


Malzemeler:
  • 300 gr kuş başı dana eti,
  • 2 tahta kaşığı zeytinyağı,
  • 2 adet kuru soğan,
  •  2 su bardağı iç bezelye,
  • 2 orta boy patates,
  • 3 diş sarımsak,
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası,
  • Tuz, karabiber,
Yapılışı:
  1. Patatesleri küp küp doğrayın, yıkayıp süzdükten sonra kızartıp bir tarafta bekletin.
  2. Kuş başı etlerini düdüklü tencerede 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip yağına kalıncaya kadar pişirin.
  3. Etlerimiz piştikten sonra küp doğranmış soğanları ekleyip kavurun. Salçaları ilave edin salçanın kokusu gidinceye kadar kavurun.
  4. Ezilmiş sarımasakları, bezelyeleri, tuzu ve karabiberi katıp 5-10 dakika kapak kapalı olarak kavurun.
  5. Sonra üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ilave edin, 15 dakika pişirin. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine kızarmış patates koyun, maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...

26 Nisan 2011

Limonlu Pancake Tarifi

Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt,
  • 1,5 su bardağı un,
  • 2 yemek kaşığı toz şeker, veya pudra şekeri, (tatlı olmasını isterseniz, şeker miktarını artırabilirsiniz,
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
  • 1 çay kaşığının ucu ile karbonat,
  • Yarım limon suyu,
  • Çay kaşığının ucu ile tuz,
  • 1 su bardağı süt,
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Yapılışı:
  1. Sütün içine limon suyunu sıkın 1 dakika kadar bekletin,
  2. Elenmiş un, şeker, tuz, karbonat ve kabartma tozu nu ayrı bir kapta karıştırın.
  3. Yumurta süt ve erimiş yağı  bir birine karışıncaya kadar iyice çırpın.
  4. Kuru maddelere ekleyek pürüzsüz koyu akışkan bir karışım elde edilinceye kadar karıştırın. daha fazla karıştırmayın. ( Boza kıvamında olacak. Koyu ise süt, sıvı ise un ilave edebilirsiniz)
  5. Teflon tavayı ocağın orta bölümüne alın kızdıktan sonra , küçük kepçe ile hamur alıp tavanın ortasına dökün. Üzeri göz göz olunca spatula ile ters çevirin diğer yüzünü pişirin. Hamur bitinceye kadar aynı işleme devam edin. 10 tane pankek çıktı benim ölçülerim ile.
  6. Bal, pekmez, tereyağı ve ceviz ile servis edin.
Afiyet olsun...

23 Nisan 2011

Kakaolu Damla Çikolatalı Muffin ( 12 adet)


Malzemeler:
  • 85 gr küp doğranmış, (yumuşak tereyağı),
  • 200 gr un,
  • 50 gr mısır nişastası,
  • 150 gr toz şeker,
  • 2 yumurta oda ısısında, (soğuk ise ılık suda bekletebilirsiniz),
  • 150 ml süt,
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • 2 yemek kaşığı kakao,
  • 1 çimdik tuz,
Yapılışı:
  1. Fırınızı 175 dereceye ayarlayın, ısınmaya başlasın.
  2. Yağ ve şekeri krema kıvamı alıncaya kadar çırpın. Süt ve yumurtaları ilave edip çırpmaya devam edin.
  3. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, kakao ve tuzu birlikte eleyin. Vanilya ile beraber elenmiş malzemeyi sıvı karışıma ekleyin. Spatula veya balon çırpma teli ile karışımı homojen bir şekil alıncaya kadar karıştırın.
  4. Muffin kalıplarının 2/3 ü dolacak şekilde hamuru paylaştırın. Isıtılmış fırında 20 dakika pişirin. 
  5. Üzerini arzu ederseniz kakaolu krema ile süsleyebilirsiniz. 
Afiyet olsun...

17 Nisan 2011

Sarmaşık Otu Kavurması ( ege mutfağı)


Bu günler sarmaşığın tam zamanı. Ege bölgesinin zengin ot çeşitlerinden birisidir sarmaşık otu. Biz severek yeriz. Biraz acı tadı ile lezzetli ve aynı zamanda faydalı bir ot. Kolesterol ve üreyi düşürür, vücuttaki ödemi atar.

Malzemeler:
  • 2 bağ sarmaşık otu,
  • 2 orta boy kuru soğan,
  • 3 yumurta,
  • 2 dilim bayat ekmek içi, arzu edilirse.
  • Tuz, karabiber,


Yapılışı:
  1. Tek tek sapları sert yere gelinceye kadar taze yerlerinden 3-4 cm lik boylarda kırılır. Yıkanır ve süzülür, ( acısının gitmesi için az su ile 5 dakika kadar haşlayabilirsiniz). Ben haşlamadan yaptım. Haşlama işleminin yerine bayat ekmek kullandım.
  2. İnce doğranan soğanlar zeytinyağında hafif kavrulur, sarmaşıklar eklenir, sarmaşıklar yumuşayıncaya kadar kavrulmaya devam edilir. Ufalanmış bayat ekmekler eklenir karıştırılır.
  3. Üzerine yumurtalar kırılır, tuz ve karabiber ilave edilir karıştırılır. Yumurtalar pişince kavurmamız hazır hale gelir.
Afiyet olsun...

15 Nisan 2011

Şeker Hamurlu Bebek Kurabiyeleri



İlk kurabiye denememi yeğenim Aslı' nın yeni bebeği olan arkadaşı için hazırladım. Şeker hamurunu daha önce yazdığım tarife göre yapabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 250 gr katı yağ, (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı pudra şekeri- 200 gr,
  • 2 adet yumurta,
  • 500 gr un,
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 çay kaşığı tarçın,
  • Bir çimdik tuz,
Yapılışı:
  1. Yağ ve şekeri mikser ile krem haline gelinceye kadar çırpın. Yumurtaları içine kırıp tekrar çırpın.
  2. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu birlikte eleyin.
  3. Yumurtalı karışımı, tarçını ve vanilyayı unun içine katıp birlikte yoğurun.
  4. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğurun. (Elinize yapışıyorsa un, toparlanmıyor ise bir tatlı kaşığı süt ilave edin.)
  5. Hamuru hava almayacak şekilde sarıp buzdolabında  yaklaşık 1 saat dinlendirin. Hamuru açarken kolaylık olacaktır.
  6. Un serpilmiş tezgahta hamuru 0,5 cm kalınlığında açın, istediğiniz kalıplarla kesin, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 2 cm aralıklarla dizin. Fırına koymadan önce fazla kabarmamaları için kurabiyelerin üzerini kürdan ile bir kaç yerinden delin,
  7. 175 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Pişen kurabiyeleri fırın ızgarası üzerinde oda sıcaklığına gelinceye kadar soğutun.
  8. Üzerlerini hazırladığınız renkli şeker hamurları ile zevkinize göre süsleyin...
Kolay gelsin...

11 Nisan 2011

Zeytinyağlı Bakla Yemeği


Malzemeler:
  • Yarım kg taze bakla,
  • 3yemek kaşığı zeytin yağı,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1 tatlı kaşığı un,
  • Dereotu,
  • 1 çay kaşığı şeker,
  • 1-1,5 bardak su,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Baklaların uçları kesilir, uzun olanlar ortasından kesilir, yıkanır. kararmaması için limonlu suda bekletilir.
  2. İnce doğranmış soğan ile zeytinyağı hafif pembe kavrulur. Bakla ilave edilir, kapak örtülü olarak 5-10 dakika kavrulur.
  3. 1 tatlı kaşığı un su ile karıştırılır, tencereye ilave edlir. Kısık ateşte pişirilir.
  4. Ocaktan alındıktan sonra üzerine kıyılmış dereotu serpilir, kapak yarım açık soğumaya bırakılır. Soğuk olarak yoğurt ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

10 Nisan 2011

Şeker Hamuru Tarifi (sugar paste)

Şeker hamuru pasta ve kurabiyelerin kaplanması ve süslenmesinde kullanılan, pudra şekeri ile hazırlanan, tatlı ve elastik bir hamurdur . Ayrıca üç boyutlu figürlerin yapımında kullanılır. Gıda boyaları ( sıvı, toz,jel boya olabilir) katılarak istenilen renk ile renklendirilir. Kurabiyeler ve pastaların üzeri bu renklerden biri ile kaplanabilir. Buzdolabına kesinlikle konulmaz. Hava almaz kapalı streç torbalarda, hava almaz kapalı kapaklı kaplarda, oda ısısında uzun süre saklanabilir. Kuruma belirtisi görünürse, hafif su ile nemlendirilebilir. Evinizde yapabileceğiniz gibi, dışarıdan hazırda alabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 3 tatlı kaşığı ( 15 gr) toz jelatin,
  • 80 gr glikoz şurubu,
  • 900-1000 gr ince pudra şekeri,
  • 70 gr su,
  • 1/2 çay kaşığı tylose-c veya toz kitre, opsiyonel,
Yapılışı:
  1. Tezgahınıza elenmiş pudra şekerinin yarısını dökün, diğer yarısını bir kabın içine ayırın.
  2. Bir benmari* kurun.
  3. Isıya dayanıklı küçük bir kabın içine 70 gr suyu koyun. Üzerine 3 tatlı kaşığı jelatini serperek yavaş yavaş ilave edin. 2-3 dakika jelatinin suyu çekip şişmesi için bekleyin. Jelatin pelteleşecektir.
  4. Jelatin pelteleştiğinde kabı benmari üzerine koyun. Jelatinin eriyip sıvılaşmasını bekleyin.
  5. Jelatin sıvılaştığında glikoz şurubunu katın, glikoz sıvılaşıncaya kadar kaşık ile karıştırın. Bu aşamada arzu edilirse değişik aroma katılır.
  6. Tüm malzeme eridiğinde ocaktan alın ve pudra şekeri koyduğunuz kabın içine dökün. Mikser ile yavaş ayarda karıştırarak pudra şekeri ile karışmasını sağlayın. Mikserin zorlandığını anladığınızda, karışımı tezgah üzerindeki pudra şekerinin üzerine dökün. Eliniz ile yoğurmaya başlayın.
  7. Hamur başlangıçta yapışkan olacaktır ama yoğurdukça toparlanacaktır. Hamura elinize yapışmayacak ama aynı zamanda yumuşak ve elastik bir hamur oluncaya kadar pudra şekeri eklenir. Bu aşamada kurabiyede veya modellemede kullanılacak ise tylose-c eklenir.
  8. Kullanmadan önce 1 gün bekletilmesi tercih edilir. Ambalajından çıkarılan hamur kullanmadan önce bir süre yoğurulur.

*Benmari kurmak için: birbirinin içine girebilen iki adet ısıya dayanıklı kap gereklidir. Büyük olan kabın içine yarısına kadar su doldurulur, ocak üstünde su kaynatılır. Daha küçük olan kap büyük kabın üzerine konulur. ( üzerine konulan kaba su değmemelidir).
Küçük kabın içine konulan malzeme yanmadan ve kaynamadan pişirilmesi sağlanmış olur.

Bu yazıdan sonra kullanım alanları çok fazla olan, yazı şekeri ( royal icing) tarifini vereceğim...

07 Nisan 2011

Acar' ın Doğum Günü Pastası


Canım oğlumun doğum günü için hazırladım bu pastayı. İyi ki doğdun...Daha nice yıllara...



Pastanın tasarımında oğlumun sevdiklerini kullandım. Ablası, gitarı ve macbook.

06 Nisan 2011

Çipura Balığı Kızartması



    1. Kişi sayısına göre balık alınır, içleri ve pulları temizlenir, iyice yıkanır. Süzüldükten sonra balığın, her iki yanı, 2 yerden bıçak ile hafif kesilir. Üzeri ve içi tuzlanır, mısır ununa bulanır.
    2. Balığın büyüklüğüne uygun tavada yağ kızdırılır. Mısır ununa bulanmış balıkların  iki tarafı kızartılır.
    3. Servis tabağına alınır, bol yeşillik ile servis yapılır.
    Afiyet olsun...

    03 Nisan 2011

    Radika Salatası ( ege mutfağı)


    Malzemeler:
    • Yarım kg radika ,
    • 1 limonun suyu,
    • 1 çay kaşığı tuz,
    • 4-5 diş sarımsak,
    • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
    Yapılışı:
    1. Radikalar bol suda iyice yıkanır. Köklerinden ayrılır, 5-6 cm uzunluğunda parçalara ayrılır. Kaynayan tuzlu suda haşlanır, süzülür. Servis tabağına alınır.
    2. Sarımsak tuz ile ezilir, limon suyu ve zeytin yağı ilave edilir, karıştırılır.
    3. Servis tabağına alınan radika soğuduktan sonra, üzerine sarımsaklı sosun tamamı gezdirilerek dökülür.
    Afiyet olsun...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...