28 Temmuz 2012

kuru börülceli kesme hamur çorbası



Bugün yoğurtlu, kuru börülceli, kare kesilmiş hamur çorbası tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum...Kesme hamur çorbasının çok çeşitli pişirme şekilleri vardır...hepsi de birbirinden lezzetli...Hamurunu vereceğim tarife göre bol miktarda hazırlayın, kurutun, saklayın, elinizin altında bulunsun...Aşağıda verdiğim hamur ölçüleri ile  2 kez çorba yapabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru börülce,
  • 3 su bardağı su,
  • 2 su bardağı yoğurt ( veya 1 su bardağı süzme yoğurt) 
  • Arzu ederseniz sarımsak,
  • Üzeri için tere yağı, kuru nane, kırmızı toz biber,
Çorba  hamur malzemesi;
  • 1 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • Tuz,
  • Çok az su,
Yapılışı:
  1. Un, su yumurta ile sert ve özlü bir hamur hazırlayın. Hamuru mantı hamuru kalınlığında açın. Üzerine bol un serpin, açtığınız un serpilmiş hamuru oklavaya rulo şeklinde sarın. Hamuru uzunlamasına kesin ve hamuru oklavadan ayırın. ( hamuru açtıktan sonra biraz kurutup, sonra da kesebilirsiniz)
  2. Hamuru 1 cm genişliğinde şerit şerit kesin, sonra bu şeritleri üst üste koyun kare kare kesin. Yapışan hamurların olabileceği düşünülerek eliniz ile hafif hafif hamuru ovuşturun. Kağıt üzerinde kurumaya bırakın
  3. Çorbayı hemen yapacak iseniz biraz kuruması yeterli olacaktır. Ben hamurun yarısını kullandım. Diğer yarısını kurutup daha sonra yapmak üzere kaldıracağım.
  4. Tencerede kaynayan suyun içine kuru börülce ile 1 su bardağı kesilmiş hamuru ilave edin pişmeye bırakın. Bir tarafta  (süzme yoğurt kullanacak iseniz süzme yoğurdu 1 su bardağı su ile ezin). 2 su bardağı yoğurdu pişen çorbanın suyundan alıp karıştırın, sonra yavaş, yavaş kaynayan çorbaya ilave edin.
  5. Sürekli karıştırın kaynamaya başladıktan sonra ocaktan alın, Üzerine tere yağında kızdırılmış nane ve kırmızı biberi dökün.
Afiyet olsun....

22 Temmuz 2012

kuru börülceli bulgur pilavı



Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı haşlanmış kuru börülce,
  • 1,5 su bardağı pilavlık bulgur,
  • 1 adet orta boy soğan,
  • Yarım su bardağı zeytin yağı,
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber,
  • 3 adet sivri yeşil biber,
  • 1adet domates,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • Tuz, karabiber,
  • Maydanoz, dereotu, taze nane,
  • 2 su bardağı sıcak su veya et suyu,
Yapılışı:
  1. Börülceyi akşamdan ıslatın, ertesi gün bol suda yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün. Konserve börülce de kullanabilirsiniz.
  2. Zeytin yağında doğranmış soğan ve biberleri kavurun. Doğradığınız domatesi ve salçaları ilave edin domatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  3. Tuz, karabiber, börülce ve bulguru ilave edin bir kaç kez karıştırın. 
  4. Son olarak suyunu ilave edin kapağını kapatın, kısık ateşte bulgur suyunu çekinceye kadar pişirin.
  5. Piştikten sonra ocağı kapatın, pilavın üzerine kıyılmış maydanozu serpiştirin, kapağın altına peçete serin pilavı 20-25 dk dinlendirin. Üzerine dere otu ve naneyi serpiştirin sıcak servis yapın.
Afiyet olsun....

elma püreli çubuklar



Malzemeler:

  • 1 adet hazır yufka,
  • 3 adet elma,
  • çay bardağı ceviz,
  • 2 yemek kaşığı şeker,
  • Pudra şekeri,
  • 1 çay kaşığı tarçın,
Yapılışı:
  1. Elmaları soyup rendeleyin, suyunu çekinceye kadar pişirin. İçine şeker, ceviz ve tarçını ilave edin karıştırın ocaktan alın soğumaya bırakın.
  2. Yufkayı düzgünce serin,  üzerine elmalı harcı düzgünce yayın sonra ortadan ikiye katlayın.
  3. 2 cm kadar genişliğinde şeritler halinde kesin, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  4. 180 derece fırında hafif kızarıncaya kadar pişirin.

20 Temmuz 2012

irmikli puding tatlısı

Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt,
  • 1 su bardağı irmik,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 1 limon kabuğunun rendesi,
  • 1 yemek kaşığı limon suyu,
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı,
  • Üzerine serpmek için tarçın, antep fıstığı, fındık, ceviz..
Yapılışı:
  1. Sütün içine şekeri, limon rendesini ilave edin ve kaynatın.
  2. Sütü devamlı karıştırarak irmiği azar, azar kaynayan süte ilave edin, muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırmayı bırakmadan pişirin.
  3. Limon suyunu ve tere yağını ilave edin 2 dakika kadar pişirmeye devam edin. Su ile ıslatılmış borcama boşaltın. Buzdolabında soğuttuktan sonra üzerini arzu ettiğiniz malzeme ile süsleyip dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...

19 Temmuz 2012

Kıymalı Bezelye Yemeği



Malzemeler:
  • 200 gr kıyma,
  • 1/2 çay bardağı zeytin yağı,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 2 su bardağı iç bezelye,
  • 3 adet orta boy patates,
  • 1 adet havuç,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Patatesleri ve havucu küp şeklinde doğrayın.
  2. Yemeklik doğradığınız soğanı kıyma ile birlikte kavurun. Küp şeklinde doğranan patatesleri ve havucu ilave edin tencerenin kapağı kapalı olarak 7-8 dakika kavurun,
  3. Bezelyeleri ekleyin hepsini birlikte bir iki çevirin. Tuz ve 2 su bardağı sıcak su koyup düdüklü tencerede  veya normal tencerede pişirin. ( ben düdüklü tencerede 20 dakika pişirdim)
Afiyet olsun...

04 Temmuz 2012

mantarlı omlet tarifi ( 2 kişilik)


Kahvaltıya hazırlayabileceğiniz bir omlet tarifi. İçine konulan malzemeleri zevkinize göre artırabilirsiniz..kırmızı biber, mısır, maydanoz gibi....
Malzemeler:
  • 4-5 adet kültür mantarı,
  • 2-3 adet yeşil biber,
  • 3 adet yumurta, 
  • Kaşar veya tulum peyniri,
  • Tereyağı,
Yapılışı:
  1. Mantarları yıkayın ve sararmaması için limonlu suda bekletin ve dilimleyin.
  2. Dilimlenmiş mantarları ince doğranmış biberler ile tereyağında suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
  3. Ayrı bir kabın içinde yumurtaları çırpın, çok az miktarda tuz ekleyin.
  4. Tavada tereyağında yumurtaları pişirin üzerine mantarları ve rendelenmiş peyniri koyun ikiye katlayın.
  5. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun...

01 Temmuz 2012

patatesli gözleme tarifi



Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı un,
  • 1 su bardağı su,
  • Tuz,
  • 1 kg kadar haşlanmış patates,
  • Domates ve biber salçası,
  • Tuz, karabiber, pul biber, maydanoz ve arzu ettiğiniz baharat,
  • Üzerlerini yağlamak için tereyağı-sıvı yağ karışımı,
Yapılışı:
  1. Un ,su ve tuz ile yumuşak bir hamur yoğurun. Küçük küçük bezeler yapın, üzerine nemli bir bez örtün ve 10- 15 dakika dinlendirin, 
  2. Harç için, haşlanmış patatesleri iyice ezin arzu ettiğiniz baharatları ilave edin karıştırın.
  3. Bezelerinizi istediğiniz boyda açın, yarısını kaplayarak şekilde hazırladığınız iç malzemesini koyun ve ikiye katlayın. Hamurun kenarlarını parmak uçlarınız ile hafif, hafif bastırarak yapışmasını sağlayın. 
  4. Sac üstünde veya uygun bir teflon tavada pişirin. Pişenlerin üzerini fırça ile hafif yağlayın.


Afiyet olsun....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...