28 Ocak 2013

mudcake ( çamur kek) tarifi (12 adet)


Cupcake yapımına uygun, browniye benzer, mis gibi çikolata ve nestcafe kokulu içi yumuşak nefis bir kek. Mudcake ( çamur kek) adını duyup internette biraz araştırma yaptıktan sonra burçinin denemeleri.com blogundan aldığım tarifin aynısını uyguladım. Sadece ben şeker ölçüsünü yarım bardak azalttım. Cupcake ve pasta keki olarak da kullanılabilir. Kahve çikolata sevenler için gerçekten harika bir lezzet.

Malzemeler;
  • 150 gr tereyağı,
  • 60 gr bitter çikolata,
  • 1 çay bardağı su,
  • 1,5 su bardağı toz şeker,
  • 1 kahve fincanı nestcafe,
  • 1 iri yumurta,
  • 2 su bardağı un,
  • 1 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası,
  • 1 tepeleme yemek kaşığı kakao,
  • iri dövülmüş ceviz,
Yapılışı;
  1. Yağ,çikolata, şeker, su ve kahveyi ısıya dayanıklı bir kabın içinde benmari usulü karıştırarak eritin.
  2. Karışımı kek hamurunu hazırlayacağınız daha geniş bir kaba alın ve 5 dk kadar çırparak soğutun.
  3. Daha sonra birlikte elediğiniz un, nişasta ve kakaoyu ilave edin çırpmaya devam edin. Yumurtayı ilave edin iyice karıştıktan sonra da cevizi ilave edin.
  4. Muffin kağıtlarının ağzına yakın mesafede olacak şekilde karışımı paylaştırın. Kek hamuru fazla  kabarmıyor.
  5. 170 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35dk pişirin.

22 Ocak 2013

mikrodalgada patates cipsi



Öncelikle mikrodalgada çok güzel patates cipsi yapılıyor. Patateslerin hazırlanışları aynı fakat cipslerin pişirme süreleri, kesilen dilimlerin inceliğine ve mikradalganızın özelliğine göre değişebiliyor. 1 orta boy patatesi 4 partide pişirdim, en güzeli (benim mikrodalgamda en yüksek 800 watt) en yüksek ayarda 3 dk da pişen cipsler  oldular. 4 dk tuttuğum fazla kızardı, diğerler yumuşak oldular.Sizde tecrübe ile uygun pişirme süresini bulabilirsiniz. Bunları yazıyorum çünkü ilk denemede olmadı deyip hevesiniz kırılmasın:) Sonuçta harika sağlıklı cipsleri kısa sürede evimizde yapabiliyoruz...şimdiden afiyet olsun...

Malzemeler;

  • 1 patates,
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı,
  • Tuz, karabiber, pul biber, kekik, zencefil, zerdeçal v.s.
Yapılışı;
  1. Uygun bir kase içinde zeytinyağı, tuz ve dilediğiniz baharatları karıştırın.
  2. Patatesler ince cips kalınlığında doğranır yıkanır ve  suyu süzülür. Kağıt havluya tek tek serilir kurulanır. Üzerlerine hazırladığınız yağlı karışımı fırça ile sürün. 
  3. Patates dilimlerini birbirine değmeyecek şekilde yapışmaz bir yüzey üzerinde yerleştirin. (Ben fırın poşetini tabağa uygun biçimde kestim patatesleri onun üzerine yerleştirdim).
  4. Mikrodalganızın en yüksek ayarında 3 dk pişirin.  
Afiyet olsun... 

20 Ocak 2013

mikrodalda fırında kumpir



Mikrodalga fırında yaptığım ilk tarifimi paylaşıyorum. Zamanla yeni tariflerimi de paylaşacağım. Kumpirin içine kullandığım  malzemelerin miktarlarını vermiyorum, siz zevkinize göre istediğiniz miktarlarda kullanabilirsiniz. Damak zevkinize göre malzeme çeşidini de artırabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet büyük boy patates,
  • Bezelye, 1 adet orta boy patates,1 adet havuç, veya hazır konserve garnitür.
  • Tereyağı,
  • Rendelenmiş kaşar peyniri,
  • Konserve mısır, salatalık turşusu,
  • Mayonez, ketçap,
  • Tuz,
Yapılışı;
  1. Patatesi ve havucu küp küp doğrayın bezelye ile birlikte haşlayıp suyunu süzün.
  2. Patatesleri iyice yıkayın kurulayın, bir iki yerinden delin en yüksek ayarda (benimkinde 800 watt) önce 10 dk pişirin sonra ters çevirin 10 dk daha pişirin. Pişip pişmediğini çatal batırarak kontrol edin. Patateslerin pişme süreleri iriliklerine göre değişiyor. (Benim kullandığım patateslerin boyutu  16 cm X 9 cm idi. Kumpir yapacağım için özellikle büyük patates aldım:)
  3. Sıcakken patateslerin üst kabuğunu kaldırın içini bir kaşık yardımıyla çıkarın. Çıkardığınız içi tereyağı ve rendelenmiş kaşar peyniri ile karıştırın, diğer malzemeleri de ilave edip tekrar karıştırın ve patateslerin içlerini doldurun.
  4. İsteğe göre ketçap ve mayonez sıkarak  servis yapın.
Afiyet olsun.....

14 Ocak 2013

kıraça balığı kızartması



İstavrit balığının küçüğüne kıraça denir. Boyları 5-7 cm yi geçmez. Bugün balıkçıda görünce hemen aldım. Balıkçı tezgahında o kadar çok çeşitli balık vardı ki, niyetim barbun balığı almaktı. Kıraçaları görünce, kıraça almaya karar verdim. Bu balığın sadece tavası oluyor. Tabi ki yine Karadeniz usulü kızartıyoruz  Yanında turp otu salatası ile servis yaptım. Tarifini tekrar yazmıyorum. Sardalya tava tarifime bakabilirsiniz. Afiyet olsun:)

12 Ocak 2013

meyve soslu irmikli puding


Malzemeler;
  • 1 litre (5 su bardağı) süt,
  • 9 yemek kaşığı irmik,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı,
Sos Malzemesi;
  • 2 yemek kaşığı nişasta,
  • 2 su bardağı meyve suyu,veya 1/2 su bardağı vişne reçeli (taneleri alınmış)suyu 2 su bardağına tamamlanır.
  • 2 yemek kaşığı şeker.
Yapılışı;
  1. Süt şeker ve irmik bir tencereye konulur, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan alınır vanilya ve tereyağı ilave edilir iyice karıştırılır. Gül suyu veya su ile ıslatılmış borcama veya uygun bir tepsiye boşaltılır ve yayılır. Soğumaya bırakılır.
  2. Reçel suyu 1 su bardağı su ile karıştırılır, içine 2 yemek kaşığı nişasta ve şeker ilave edilir pişirilir. Ara sıra karıştırılarak ılıtılır. Soğumuş olan pudingin üzerine dökülür ve yayılır.
  3. 5-6 saat veya 1 gece buzdolabında bekletilip dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

07 Ocak 2013

tavuk etli yeşil elmalı meze

Sevgili dünürüm Melek Nur Hanım'ın tariflerinden nefis bir meze tarifi. Tavuk etli yeşil elmalı meze. Kızım ve ben çok beğendik. İçine katılan hafif ekşi elmalar çok yakışmış. 

Malzemeler;
  • 1 adet tavuk göğüs eti,
  • 2 adet yeşil elma,
  • 3 yemek kaşığı mayonez,
  • 2 yemek kaşığı yoğurt,
  • 1 yemek kaşığı süzme yoğurt,
  • Ceviz içi,
  • 1 çay kaşığı köri,
  • Tuz,
Yapılışı;
  1. Tavuk eti az su ile haşlanır soğuduktan sonra tiftilir., elmalar soyulur küçük doğranır, 
  2. Bütün malzemeler ilave edilir ve karıştırılır.Servis tabağına yerleştirilir.
Afiyet olsun...

06 Ocak 2013

milföyde tavuk ( 4 kişilik)


 Milföy ile yapılan yemeklerin en güzeli diyebilirim. Çok pratik ve lezzetli bir tarif.

Malzemeler;

  • 4 adet baget tavuk 
  • 4 adet milföy,
  • 2 adet domates,
  • 2 adet yeşil sivri biber,
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı,
  • Tuz, karabiber,
  • Rendelenmiş  kaşar peyniri,
  • 1 yumurta sarısı,
  • Arzu ederseniz susam, çörek otu,
Yapılışı;
  1. Tavuk bagetler yumuşayıncaya kadar haşlanır, az yağda kızartılır,
  2. Soyulmuş domatesler ve biberler  küçük doğranır zeytin yağında yumuşayıncaya kadar pişirilir (çok az tavuk suyu ilave edebilirsiniz)tuz, karabiber ilave edilir karıştırılır ocaktan alınır.
  3. Milföy hamurunun üzerine kızarmış tavuk baget alınır, üzerine sos ve rendelenmiş kaşar peyniri konulur, milföy çapraz şeklinde sarılır.
  4. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, istenirse susam, çörek otu serpilir, yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilir, 180 derece ısıtılmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak sıcak servis yapılır. Soğuduktan sonra yumuşayabilir ve çıtırlığını kaybeder.
Afiyet olsun....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...