19 Mayıs 2013

menemen tarifi (karadeniz usulü)

Domates mevsimi gelmeye başladı. Menemen zamanı da geliyor demektir. Samsun'da menemeni biz bu şekilde yaparız. Yıllardır bu tarzda menemen yapmamıştım. Eşimden öğrendiğim İzmir usulü menemen yaptım devamlı. Oğlum tatilde geldiğinde Istanbul'da yediği menemenden istedi. Sordum, nasıl bişey ?.. dedim...Samsun menemenini tarif etti...hemen yaptım ve tarifini sizlerle paylaşıyorum...
Malzemeler;
  • 3-4 adet yeşil sivri biber,
  • 4 adet domates,
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • 2 yumurta,
  • Tuz,
  • İri doğranmış kaşar peyniri, istenirse,
Yapılışı;
  1. Biberler ince ince doğranır sıvı yağ ilave edilir hafif kavrulur. Rendelenmiş veya küçük doğranmış domatesler eklenir, tuz ilave edilir,  kapak kapalı olarak domatesler eriyinceye kadar arada karıştırılarak pişirilir. Ocaktan alınır.
  2. Ayrı bir kapta çırpılmış yumurtalar yavaşça karıştırılarak ilave edilir. İstenirse kaşar peynirleri ilave edilir. Çayın yanında sıcak servis yapılır. 
Afiyet olsun....

fırında mantar dolması

Malzemeler:
  • 10-12 adet büyük mantar,
  • Kaşar peyniri rendesi
  • 3-4 yemek kaşığı lor peyniri, 
  • 1 dilim bayat ekmek,
  • 2 yemek kaşığı süt,
  • Tuz, karabiber,
  • 4-5 dal dereotu veya maydanoz,
  • Yarım çay bardağı zeytin yağı,
Yapılışı:
  1. Mantarların sap kısımlarını çıkarın içlerini çay kaşığı ile temizleyin, yıkayın, süzün ve üstlerine  tuz ve karabiber serpin.
  2. İç harcı için lor peynirini ince kıyılmış maydanoz veya dereotu ve zeytin yağı ile karıştırın, İçine kenarları alınmış ve sütle ıslatılmış ekmeği ilave edin çatal ile ezin.
  3. Bu karışımı mantarların çukur yerlerine sıkıca doldurun, üstlerine kaşar rendesini paylaştırın.
  4. Uygun bir tepsiye dizin ve 200 dereceye ayarlanmış fırında peynirler eriyip kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...