24 Mart 2014

EVDE YOĞURT YAPILIŞI

yoğurt
Eskiden yoğurdu ve peyniri evde kendim yapardım. Çocuklarımı ev yoğurdu ve evde yapılan peynir ile büyüttüm. O zamanlar küçük yerlerde görev yaptığımız için ineğin altından sağılır sağılmaz aldığım sütü kullanırdım. İneğin doktoru arkadaşımızdı. ( Veteriner Hekim Özkan Bey'in kulakları çınlasın:) Yumurtaları folluktan alırdık. Yıllar sonra yine yoğurdu evde  yapmaya başladım ve daha fazla yoğurt tüketmeye başladık ailece:)...
Kullanacağınız sütü emin olduğunuz yerden almaya dikkat etmenizi öneririm. Sütün kalitesinin ne kadar önemli olduğunu  farklı sütler ile yaptığım yoğurtlar ve fotoları paylaştıkça birlikte göreceğiz.
 Aynı miktarda süt ve maya ile aynı derecede yapılan, sadece kullanılan sütü farklı olan 2 adet yoğurt fotoğrafı paylaşıyorum.
Yukarıdaki yoğurt mandıradan alınan açık süt ile aşağıda ki yoğurt ise günlük süt ve prebiyotik maya ile mayalanmış yoğurt. Günlük süt ile yapılan yoğurt daha sert oldu. Değişik sütler ile yaptığım yoğurt fotoğraflarını yaptıkça yayınlıyacağım...tercih sizin:)

Malzemeler;
  • 2 kg süt,
  • 3 yemek kaşığı yoğurt,
Yapılışı;
  1. Aldığınız sütü süzerek çelik bir tencereye alın. Sütün rahat kaynaması için tencereniz biraz büyük olsun. Sütün dip tutmaması ve suyunun uçması için devamlı havalandıra, havalandıra karıştırarak 10 dakika kadar kaynatın.( günlük sütü 5 dk kadar kaynatmanız yeterli olacaktır) 
  2. Sütü yoğurt yapacağınız kaba alın, kabı mayalandıracağınız yere alıp orada uygun ısıya gelmesini bekleyin. Dereceniz varsa 44-45  derece oluncaya kadar bekletin.  Dereceniz yoksa sütün ısısı küçük parmağınızı kabın kenarından sütün içine batırdığınızda , parmağınız yanıp yanmama noktasında olmalıdır. Elinizi 7 ye kadar sayıp bekletin . Sıcak olursa yoğurdunuz ekşi olur. Düşük olursa mayalanma sorunu yaşar. 
  3. Maya olarak kullanacağız yoğurt oda ısısında olmalı. Küçük bir kasede yoğurdu mayalayacağınız sütten bir miktar alıp karıştırarak biraz inceltin. Kabın kenarından karıştırılmış yoğurdu yavaş yavaş akıtırken aynı yerden sütü alttan karıştırarak mayanın dağılmasını sağlayın.
  4. Kabın üzerine süzgeç gibi hava alabileceği bir şey ile kapatın,(kapağını da kapatabilirsiniz)  ısısını koruması için etrafını battaniye ile bohça gibi sarın. Mayalanması için 4-4,5 saat bekleyin. 1 saat kadar dışarıda beklettikten sonra dolaba alın. Dolapta 5-6 saat bekletmeden tüketmeyin. 1 gece beklemesi en uygunu. Ben öyle yapıyorum.Sütü al, mayala zaten akşamı buluyor. 
Afiyet olsun...

evdeyoğurt
Günlük süt ve prebiyotik maya ile mayalanmış yoğurt. Sütü 5 dakika kadar kaynattım. Bundan sonra yapacağım günlük sütü sadece maya sıcaklığına kadar ısıtarak yapmayı düşünüyorum. Günlük süt kullanıma hazır olduğu için kaynatmaya gerek yok diye düşünüyorum.

06 Mart 2014

BAZLAMA (PITIL) TARİFİ

bazlama

Sevgili halalarımın kulakları çınlasın. Çocukken yazın köye gittiğimizde halamlar ev halkı için kocaman bir tekne hamur mayalayıp, biz "pıtıl" derdik sayısını tahmin edemiyorum kuzine soba üzerinde yaparlardı. Bizde  pıtılları pişer pişmez tereyağı ve tuz eker, kıvırır, arasından tereyağı aka, aka yerdik:)
Malzemeler:
  • 5 su bardağı un.
  • 1,5-2 su bardağı ılık su.
  • İnstant toz maya,
  • 1 çay kaşığı toz şeker,
  • 1 tatlı kaşığı tuz.
Yapılışı:

  1. Yoğurma kabına unu eleyin, tuz, şeker ve instant mayayı serperek ilave edin karıştırın. Ilık suyu yavaş yavaş ilave ederek hamuru yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. 
  2. Üzerini hafif unlayın, nemli bir bez örtün ve ortamın ısısına göre yarım veya 1 saat kadar hamurun mayalanması için bekletin.
  3. Kabaran hamurdan elinizi unlayarak büyük bir parça alarak 5 adet kadar bezeler yapın, unlanmış tahta veya bez üzerinde, üzerine nemli bir bez örterek el mayasının gelmesi için 7-8 dk bekletin.
  4. Her parçayı eliniz ile 1 cm kalınlığında açın teflon tava veya ocak üstü sacında her iki tarafını pişirin. Pişirirken devamlı yerinden oynatın, yüzeyinde hep aynı yerin pişmesini önlemiş olursunuz.
  5. Arzuya göre pişer pişmez tereyağı ile yağlayın.
Afiyet olsun....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...