19 Temmuz 2015

KAYISI PESTİLİ YAPILIŞI

kayısıpestili2
Erik pestilinin yapılışını daha önce paylaşmıştım. Bugün de kayısı pestilinin yapılışını paylaşıyorum. 5 kg dan yaptım , 5 kg kayısı pestili ölçülerini vereceğim. Siz aynı oranda azaltıp çoşaltabilirsiniz.
Cevizli, antep fıstıklı, bademli ve sade yaptım.
Malzemeler:
  • 5 kg kayısı,
  • 10 su bardağı su,
  • 5 su bardağı şeker,
  • 10 yemek kaşığı nişasta,
sadekayısıpestili
Yapılışı:
  1. Kayısıların çekirdeklerini çıkarın 8 su bardağı ilave edin ve kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirin. Blendırdan geçirip püre haline getirin şekeri ilave edip tekrar kaynatın,
  2. Nişastayı kalan 2 su bardağı su ile karıştırın kaynayan püreye ilave edin ve hızlıca karıştırmaya devam edin. 1-2 dakika kaynatıp ocaktan alın.
  3. Tepsilere temiz naylonsu bezleri serin üzerine püreyi dökün, üzerine fındık, ceviz badem v.s.arzu ettiğiniz malzemeyi serpin güneş gören yerde bekletin.
  4. Bütün gün  güneş gören yerde 1 gün ,yarım gün güneş gören yerde 2 gün kalması yeterli olacaktır.  Benim balkonum yarım gün güneş gördüğü için 2 gün beklettim. 2. gün asıp birazda öyle beklettim kuruması için.
  5. Ön yüzü kuruduğunda üzerine temiz bir bez örtüp ters çevirin arkasının da kurumasını sağlayın.
  6. Kuruyan pestili bir bez üzerine ters çevirin arka tarafını  başka bir bez ile sulu bir şekilde ıslatın pestili bezdez ayırın.
  7. Biraz daha havalandırdıktan sonra istediğiniz şekilde kesip serin ve kuru yerde muhafaza edin. Küçük küçük kesip kavanozlara koyabilir ya da buz dolabı poşetine rulolar halinde koyup buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
kayısıpestili4


kayısıpestili3

pestilkurutuluşu

12 Temmuz 2015

CEVİZLİ ERİK PESTİLİ YAPILIŞI


Erik şurubu yaptığımda kalan kısımı kullanarak erik pestili yaptım. İlk defa yaptığım için miktarı az oldu. Sonuç çok güzel olunca sırası ile birkaç meyveden yapıp kış için saklamayı düşünüyorum. Yakında kaysı pestili yapıp  yapılışını kademe kademe sizlerle paylaşacağım. Cevizli olanı bez üzerinde sade olanı buzdolabı poşetinde sererek kuruttum. Poşet üzerinde olan daha zahmetsiz gibi oldu. Siz istediğiniz şekilde kurutabilirsiniz.Şeker miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 2 kg erik,
  • 4 yemek kaşığı şeker,
  • 1 su bardağı su,
  • 2 yemek kaşığı nişasta,
Yapılışı;
  1. Erikler yıkanır tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su ilave edilir yumuşayıp üzerleri çatlayıncaya kadar pişirilir. Ocaktan alınır ılınıncaya kadar beklenir,
  2. Ilınan erikler süzgeçten veya kevgirden çekirdekleri kalıncaya kadar geçirilir. Kalan erik suyunu tatlandırarak meyve suyu olarak kullanabilirsiniz.
  3. Püre tencereye alınır şeker ilave edilir  muhallebi kıvamında pişirilir. Nişaşta su ile ezilir alıştıra alıştıra tencereye eklenir. 1 dakika kadar daha pişirin.
  4. Ocaktan alınır biraz ılındıktan  sonra kepçe ile temiz bir bez veya poşet ( çöp poşeti veya buzdolabı poşeti) üzerine 4-5 milimetre kalınlığında dökülür. Üzerine arzu ettiğiniz irilikte  ceviz serpilir.
  5. Bol güneş alan yerde 2 günde kurumuş olmalıdır. Kuruyan pestilin arkasındaki bez hafif ıslatılarak pestilden ayrılır. Pestili ipe asarak veya yine bez üstünde  ters düz ederek biraz daha kuruması sağlanır.
  6. Poşete serilen pestil poşetten ayrılır ve ters düz ederek biraz daha kuruması sağlanır. 
  7. Kuruyan pestiller istenilen ebat ve boylarda kesilir ( şerit halinde, üçgen üçgen nasıl arzu ederseniz ).Kuru ve serin yerde saklanır. Kavanozlara koyup buzdolabında saklayabilirsiniz. 
Afiyet olsun...


03 Temmuz 2015

GÜNEŞTE ÇİLEK MARMELATI YAPILIŞI

çilekmarmelatı1
Çilek reçelini sevenler marmelatını da  denesinler diyorum. Biz çok beğendik, tüketilmesi de çok rahat. Yok tanesi kaldı yok suyu kaldı derdi olmuyor. Çileğin tadı tamamen dağılmış oluyor..Ben çok beğendim. Reçelinden daha çok marmelatını yapacağım gibi geliyor..Güneşte bekletme imkanı olmayanlar 10 dakika kadar daha fazla kaynatabilirler. Aynı gün reçelini de yaptım. Tarifi  http://gemyeli.blogspot.com.tr/2010/06/cilek-receli_10.html burada:)

çilekmarmelatı
Malzemeler;
  • 1 kg çilek,
  • 800 gr (4,5 klasik su bardağı) şeker,
  • 1/2  limon suyu,
güneşdeçilekreçeli
Yapılışı;
  1. Çilekler bol suda yıkanır, temizlenir, süzgeçe alınır suyunun süzülmesi için bekletilir.
  2. Çilekler rondodan geçirilir geniş bir tencereye alınır şeker ilave edilir. Ara sıra karıştırarak kaynaması beklenir. Üzerinde biriken köpükler kaşık ile alınır. Tencerenin içinde kepçe bırakırsanız taşma ihtimali azalıyor. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha kaynatılır ocaktan alınır. Son 5 dakikasında limon suyu ilave edilir. 
  3. Marmelat borcama alınır güneşin durumuna göre 1-2 gün güneşte bekletilir. 
  4. Sıcak iken kavanozlara doldurulur. Terleme yapmaması için soğuduktan sonra kapağı kapatılır.Hemen tüketilmeyecek ise sıcak iken kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ters çevirilip soğutulur. 
Afiyet olsun...

02 Temmuz 2015

REYHAN ŞERBETİ

reyhanşerbeti
Bizim reyhandan neler yapılıyormuş. Bizim diyorum çünkü gürcü yemeklerinde olmazsa olmaz otlardan birisidir. Mevsiminde kurutur yemeklerimde kullanırım. Barbunya yemeğinde kullanmanızı tavsiye ederim. Makarna soslarında kullanablirsiniz. Pazardan fazla aldım şerbetten kalan kısmını kurutmak için ayırdım.
Reyhan şerbetinin hazırlanışı çok kolay ve asla vazgeçemeyeceğiniz bir içecek olacak.
reyhanşerbeti1
reyhanotu

























Malzemeler;
  • 1 demet mor reyhan, (fesleğen)
  • 6 yemek kaşığı toz şeker,
  • Yarım limon suyu,
  • Yarım limon kabuğu rendesi,
  • 1 çay kaşığı limon tuzu,
  • 1 lt kaynar su,
Yapılışı;
  1. Reyhan bol su ile yıkanır saplarından koparılır ve iri doğranır.
  2. Doğranan reyhanlar sürahiye veya ağzı geniş cam kavanoza alınır, su hariç diğer malzemeler eklenir.
  3. En son olarak üzerine kaynar su dökülür ve şeker eriyinceye  kadar karıştırılır, kapağı kapatılır ve oda ısısında soğumaya bırakılır.
  4. Soğuyan şerbetimiz temiz bir tülbentten geçirilerek süzülür. Buzdolabında soğuduktan sonra servis edilir.
Afiyet olsun...


01 Temmuz 2015

KREMALI PATATES ÇORBASI

kremalıpatatesçorbası

Malzemeler;
  • 3-4 adet orta boy patates,
  • 1 adet havuç,
  • 1 adet küçük soğan,
  • 2-3  diş sarımsak,
  • 3 yemek kaşığı tereyağı,
  • 6-7 su bardağı su (et suyu veya bulyon)
  • Yarım kutu sıvı krema, (100 ml)
  • Tuz, kırmızı toz biber,
Yapılışı;
  1. Ufak doğranmış soğan, havuç ve sarımsak tereyağında hafif sotelenir. ( havuç, soğan ve sarımsağı blendirden geçirebilirsiniz.) Küp doğranmış patatesler ilave edilir patatesler yaklaşık 25 dakika yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyu başlangıçta fazla koymayın. Koyu olursa sonradan sıcak su ilavesi yapılabilir.
  2. Patatesler piştikten sonra blendırdan geçirilir, Kutu krema devamlı karıştırılarak ilave edilir. Kaynadıktan sonra 2-3 dakika daha kaynatılır  ocaktan alınır.
  3. Üzerine tereyağında kızdırılmış toz biber gezdirilir. Biberin rengi yağa geçince kızmış demektir.
Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...